ROSMALEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 23-jarige man uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met verpleging. Hij sprak in januari 2019 in Rosmalen af met een man die hij online had leren kennen, en stak hem diezelfde avond dood.


De verdachte had de man uit Rosmalen enkele maanden eerder leren kennen toen hij voor het eerst een fysieke afspraak met hem maakte om samen te gaan wandelen. Volgens de verdachte kwamen ze tijdens die wandeling bij een bankje aan het water en zocht de man daar toenadering tot de verdachte. De verdachte pakte vervolgens zijn zakmes en stak stevig in op de man. Het slachtoffer had 17 steek- en 5 snijwonden, zelfs met botbreuken bij de plekken van het steekletsel, en overleed ter plekke. De verdachte verborg het lichaam in het water, waar de man pas 4 maanden later werd gevonden door een toevallige passant.

Volgens de rechtbank wist de verdachte direct na het steekmoment precies wat hij had gedaan en ging hij daarna uiterst doelgericht aan de slag met het verkleinen van zijn pakkans. Hij haalde de telefoon en sleutels uit de zakken van het slachtoffer, trok zijn eigen jas en schoenen uit en ging met het lichaam het water in. Daar verborg hij de man onder een boomstronk. De telefoon zette hij uit en gooide hij elders weg. Ook het mes en de sleutels gooide de verdachte op verschillende plaatsen in het water. Zijn eigen kleren verbrandde hij diezelfde nacht. ’s Nachts stuurde de verdachte nog een bericht aan het slachtoffer, om het er zo uit te laten zien dat hij onschuldig was. De dag erop ging hij terug naar het bankje om de laatste bloedsporen uit te wissen. De rechtbank rekent hem dit alles zwaar aan. Hij maakte het hele gebeuren hierdoor zo mogelijk nog ernstiger en berokkende de nabestaanden, die maandenlang in grote onzekerheid leefden, onbeschrijflijk veel leed.

Tbs enige optie

In september 2019 maakte de verdachte zich schuldig aan een diefstal met geweld. Hij lokte een man met een smoesje naar de woning van een medeverdachte in ’s-Hertogenbosch. Daar belaagde de verdachte het slachtoffer met pepperspray, bond zijn handen met handboeien op zijn rug en bedreigde hem vervolgens met een mes. De verdachte maakte het slachtoffer 60 euro afhandig. Volgens eigen zeggen pleegde de verdachte dit delict uit verveling en omdat hij op zoek was naar een kick.

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf verder mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens een psychiater, psycholoog en forensisch milieuonderzoeker is er bij de verdachte sprake van een autismespectrumstoornis, een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit en een antisociale persoonlijkheidsstoornis. De rechtbank ziet net als de deskundigen tbs met verpleging als enige optie om de kans op herhaling in te perken.
Naast de celstraf en tbs moet de verdachte een schadevergoeding betalen van 17.727,04 euro aan een nabestaande van de dodelijke steekpartij. Het slachtoffer van de geweldspleging in ’s-Hertogenbosch moet hij ruim 1.000 euro betalen.