DEN HAAG - De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 20-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor het doodsteken van een man op 27 augustus 2019 in Den Haag en een mishandeling, een paar maanden eerder in Breda.


Het 47-jarige slachtoffer is 's nachts om het leven gebracht in zijn eigen woning, door een voor hem onbekende man. De verdachte en een vriendin van het slachtoffer hadden die nacht met elkaar afgesproken via een datingapp. Deze vriendin heeft de verdachte uitgenodigd in de woning van het slachtoffer aan de Uilebomen. Het slachtoffer had aangegeven dat de man niet welkom was, waarna een worsteling ontstond. De man heeft het slachtoffer vervolgens op brute wijze van het leven beroofd door hem te blijven steken totdat hij niet meer bewoog. Sommige buren hebben de geluiden gehoord van het stervende slachtoffer. Dit feit heeft niet alleen een schok veroorzaakt bij de nabestaanden en de omgeving van het slachtoffer, het heeft ook gevoelens van onveiligheid veroorzaakt in de maatschappij. Bovendien wordt de man nu ook veroordeeld voor een ander feit in Breda, waarbij ook sprake was van steken met een mes. Volgens de deskundigen van het Pieter Baan Centrum is de man verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank heeft dit advies overgenomen.

Beroep op zelfverdediging
De man heeft de feiten bekend en zich voor de doodslag beroepen op zelfverdediging. Dit beroep is door de rechtbank verworpen. De man had zich aan de situatie kunnen en moeten onttrekken omdat hij zich in een positie bevond waarin hij de overhand had. Hij zat op het slachtoffer, vlakbij de voordeur, met een mes in de hand.

Schadevergoeding
Het handelen van de veroordeelde heeft voor de nabestaanden onherstelbaar verdriet veroorzaakt, in het bijzonder voor de kinderen van het slachtoffer die hun vader moeten missen. De man moet aan de kinderen een schadevergoeding van € 20.000 per kind betalen. Daarnaast is een vergoeding wegens materiële schade toegekend aan de zus van het slachtoffer.