TILBURG/BREDA/MIDDELBURG - Vandaag is het de Europese dag van het alarmnummer 112. Op deze dag schenken hulpdiensten in alle landen van de Europese Unie aandacht aan het alarmnummer om de bekendheid te vergroten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ruim 70% van de Europeanen niet weet hoe ze het nummer mogen gebruiken. Weet jij wel wanneer je 112 mag bellen?

In alle lidstaten van Europa kun je gratis 112 bellen in noodsituaties. Dat werkt dus op dezelfde manier als hier in Nederland. Door de bekende slogan uit het verleden “112, daar redt je levens mee” is het alarmnummer hier bekend geworden. Maar ook in ons land blijkt dat nog lang niet iedereen weet wanneer je nou 112 mag bellen.

Vandaar, op deze Europese dag van het alarmnummer, nog maar eens wat uitleg. De medewerkers van de meldkamer in Bergen op Zoom geven namelijk aan dat veel mensen via het landelijke nummer voor niet spoedeisende zaken naar de hulpdiensten bellen, terwijl ze beter 112 hadden kunnen bellen.

Om de politie te bereiken bestaan er twee telefoonnummers. Eén voor niet spoedeisende meldingen, 0900-8844 en het nummer dat je kunt gebruiken wanneer elke seconde telt, 112.

Wanneer bel je 112?
Het alarmnummer 112 bel je als elke seconde telt. Bijvoorbeeld als er een verkeersongeval is gebeurd, als je denkt dat iemand ergens wil gaan inbreken, of wanneer je getuige bent van een misdrijf. Door het bellen van 112 kan dus iemands leven gered worden, een misdrijf kan worden opgelost of juist worden voorkomen.

De hulpdiensten nemen 24 uur per dag de telefoon bij de alarmlijn zo snel mogelijk op om op die manier zo snel mogelijk hulp te kunnen verlenen. Je geeft kort door welke hulpdienst je nodig hebt en op welke plaats je hulp wilt, dan verbindt de centralist je vervolgens direct door met de ambulance, brandweer of politie. Zo wordt de alarmlijn zo kort mogelijk bezet gehouden. Wanneer je bent doorverbonden kun je je hele verhaal doen. De hulpdiensten zijn dan al onderweg naar de plaats die jij eerder hebt opgegeven.

Voor nog meer informatie over het alarmnummer 112 kun je kijken op onze themapagina op de website.