BREDA - Bij toeval heeft een agent van de dienst Infra (verkeerspolitie) in de kofferbak van een auto elf kilo crystal meth aangetroffen. De bestuurder is aangehouden. Zijn snelheid en de geur hebben hem verraden.

Op woensdag 29 september 2021 om 20.45 uur wad de agent van de dienst infra bezig met een lasercontrole op de Graaf Engelbertlaan. Hij zag op zijn apparatuur dat een auto 107 km/u reed terwijl 50 is toegestaan. Hij stapte in zijn surveillanceauto en gaf de bestuurder een stopteken.

Verkeer
De bestuurder van de auto werkte mee met de agent. De 23-jarige bestuurder uit Zundert kreeg te horen dat zijn rijbewijs werd ingevorderd. De procedure werd aan hem uitgelegd.

Drugs
Maar daar stopte het niet. De agent rook tijdens het gesprek een vreemde lucht. De bestuurder garandeerde hem dat hij geen drugs had gebruikt. De agent onderzocht toch de auto maar kon zo niets vinden. De geur bleef en hij opende ook de kofferbak. Daar stond een doos in. De bestuurder probeerde nog te voorkomen dat de agent in de doos keek maar omdat hij een vermoeden had, door de geur, dat er drugs in de auto lag opende hij de doos. Daarin lagen diverse gesealde pakken in met witte brokken en poeder. Toen werd duidelijk waar de lucht vandaan kwam. In totaal bleek het om 11 kilo vermoedelijk crystal meth te gaan. Verder lagen er nog enkele honderden grammen vermoedelijk LSD bij. De agent heeft direct versterking gevraagd en de verdachte is aangehouden. De auto met de drugs, die ruw geschat een waarde van meer dan een miljoen vertegenwoordigen, is in beslag genomen.

Ondermijning
De productie en verhandelen van drugs zijn een van de vele vormen van ondermijning. Omdat het grote geld wat met de drugs verdiend wordt moet worden witgewassen om zo in de bovenwereld gebruikt te kunnen worden. Dat is dus een vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Daar hebben we allemaal last van is het niet direct, de buurman in een te dikke auto gezien zijn inkomen, dan wel indirect door de gevaren en het geweld wat met de handel in drugs gepaard gaat. Om die laatste reden wordt hier dan ook specifiek gemeld dat wij, de politie, de drugs in handen hebben zodat degene die nu een miljoen verliezen dat ook weten.

Lees meer over crystal meth