BREDA - In een bedrijvenpand aan de Schapendreef is vrijdagmiddag een in werking zijnde hennepkwekerij gevonden. Boa’s van de gemeente kregen een tip en gingen direct op onderzoek uit. Dat had resultaat.


Op vrijdagmiddag 29 maart 2024 zijn medewerkers van de gemeente bezig met een bestuurlijke controle bij bedrijven op de Schapendreef. Ze worden aangesproken door een verder onbekend gebleven persoon. Die persoon geeft als tip dat ze maar eens bij een bedrijvenpand in de omgeving moeten gaan kijken, daar zou iets illegaals spelen.

Hennep

De medewerkers van de gemeente gaan direct op onderzoek uit. In een verzamelbedrijvenpand openen ze een bedrijf en vinden daar een in werking zijnde hennepkwekerij. De politie wordt gebeld. Die start een onderzoek en vind in het pand twee kwekerijen met in totaal 582 planten. Er was verder niemand in het pand aanwezig. Ook zien ze dat de stroom illegaal voor de meter wordt afgetapt. Het energiebedrijf sluit de stroom af. Er wordt onderzoek gedaan naar wie het bedrijf huurt.

Hennep is niet onschuldig

Hennepteelt is niet onschuldig. Achter de hennepteelt gaat een wereld van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit schuil. Kwekerijen brengen bovendien grote risico’s voor de omgeving met zich mee, zoals brandgevaar. Sociaal kwetsbare mensen worden verleid om via de hennepteelt snel geld te verdienen. En wie deze criminele wereld eenmaal betreedt, stapt er niet gemakkelijk weer uit. Door hennepteelt aan te pakken, voorkomen we dus ook nieuwe drugscriminelen.

Hennepteelt aanpakken voorkomt nieuwe drugscriminelen

Winst uit hennep wordt bovendien vaak gebruikt om te investeren in de handel van andere, meer lucratieve drugs zoals cocaïne. De aanpak van hennepteelt heeft daarmee ook direct effect op de bestrijding van andere drugscriminaliteit. Maar de aanpak van hennep doen we niet alleen, dat gebeurt in samenwerking met vele partners waarvan de gemeente een hele belangrijke is.

Melden helpt

Zoals ook in deze casus is het een tip die ons naar de kwekerij leidt. Daar moeten we het vaak ook van hebben. Lees meer over hennepkwekerijen bij onderwerpen op politie.nl. Ziet u iets ongewoons in uw omgeving meldt dat dan, het maakt uw omgeving ook veiliger. Dat kan:
- via de banners onder dit bericht
- via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/aangifte-of-melding-doen
- via 0900-8844 of WhatsApp (0612207006)
- anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M