Breda - Donderdagavond 14 oktober heeft de politie de Gasthuisvelden afgezet voor een integrale controle. Zestig mensen van verschillende opsporingsdiensten werken samen in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit.

Een definitie geven van ondermijning is lastig, want ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld (de 'gewone' maatschappij) en de onderwereld (criminelen) vervagen. Je kunt ondermijning zien als het constante gebeuk van georganiseerde criminaliteit (onderwereld) op onze samenleving (bovenwereld). Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt.

Controle

In de strijd tegen deze vorm van criminaliteit slaan verschillende opsporingsdiensten de handen in een. Dat gebeurt op de achtergrond, met bijvoorbeeld het uitwisselen van informatie, maar ook bij dit soort grote controles. Om die reden zijn verschillende diensten van de politie, de belastingdienst en de gemeente Breda neergestreken op het Gasthuisveld. Meerdere politie eenheden zoeken in de omgeving naar voertuigen die de aandacht verdienen. Die worden dan begeleid naar de controleplaats. Daar worden de auto en inzittenden aan een uitgebreide controle onderworpen. Er wordt gezocht naar drugs, wapens, grote sommen geld, verborgen ruimtes en andere strafbare feiten. De bestuurders en eventueel andere inzittenden worden gecontroleerd in de verschillende systemen van de opsporingsdiensten. Openstaande boetes, -gevangenisstraffen, vorderingen bij de belastingdienst en eventuele grote verschillen tussen inkomen en uitgave worden bekeken. Op die manier wordt het vermengen van de boven- en onderwereld tegengegaan. De controle zal tot laat in de avond duren. De resultaten zullen vrijdag in de loop van de dag bekend gemaakt worden.