BREDA - In de aanpak van vuurwerkoverlast in Breda-Noord heeft de politie afgelopen vrijdag en zaterdag vijf mensen aangehouden. We hopen zo dat de rust terug keert en de bewoners zich weer veilig voelen in de wijk. Ook de komende tijd zal de politie in de wijk aanwezig zijn. We krijgen gelukkig veel hulp van bewoners die het zat zijn, maar blijf ons helpen door ons snel te bellen bij overlast en door informatie en camerabeelden te delen met ons. Burgemeester Depla is nauw betrokken.


De afgelopen tijd is er veel overklast van meestal zwaar vuurwerk in Breda-Noord. De harde knallen zorgen voor veel onrust en een veroorzaken een onveilig gevoel vooral in de avond en nacht. Om die reden zijn de Boa’s van de gemeente en de politie veel in de wijk aanwezig. Afgelopen woensdag was er een verkeersactie en de afgelopen dagen surveilleerden agenten op de fiets en te voet door de wijk. Op deze konden we snel reageren bij knallen of bij meldingen van buurtbewoners.

Vrijdag op zaterdag
Om 23.35 uur kwam er een melding binnen dat enkele jongens zich verdacht gedroegen bij een volle vuilcontainer aan de Deinzestraat. Op hetzelfde tijdstip was er ook al een brand in een bouwkeet aan de Loenhoutstraat. Op het moment dat agenten bij de vuilcontainer kwamen vloog hij in brand vluchtten vijf jongens weg. Na een achtervolging op de fiets werd één van de jongens aangehouden, een 18-jarige jongen uit Etten-Leur die bij ons al bekend was in verband met de problemen van vorig jaar met oud en nieuw. Van een getuige kregen we opgenomen beelden toegestuurd waar ook de andere jongens op staan. Die gaan we nog opsporen. De verdachte krijgt een gebiedsverbod opgelegd voor Hoge Vucht voor 90 dagen. Ook zal er een bestuurlijke rapportage voor de gemeente opgemaakt worden zodat die ook maatregelen tegen deze verdachte kan nemen.

Om 01.00 uur werd een bushokje aan de Lelystraat vernield door vuurwerk. Kort voor de vernieling had een zeer betrokken bewoner al gemeld dat er zwaar vuurwerk in die straat werd afgestoken. Omdat we in de wijk waren konden we snel handelen en wisten daar een bewoner uit de straat aan te houden van 20 jaar. Hij is naar het bureau gebracht. Opvallende bijkomstigheid was de dure kleding die deze verdachte aanhad. Daar wordt onderzoek naar verricht.

Zaterdag op zondag
Vroeg in de avond zagen agenten op de Doornboslaan een auto voorbij flitsen. Op de Baliënddijk stopte de auto en werd de bestuurder gecontroleerd. De 38-jarige inwoner van Breda werd aangehouden omdat hij gedronken had en hij een ongeldig ID-bewijs had.

Om 2.30 uur werden enkele rennende mannen gecontroleerd op de Rombout Keldermanstraat. Eén had zich verstopt onder een bus, hij werd aangehouden omdat hij geen identiteitsbewijs bij zich had. Ook dit bleek een bewoners uit de wijk te zijn van 21-jaar. Op het moment dat deze verdachte aangehouden werd klonk en een harde knal vanuit de richting van de Hendrik Berlagestraat. Meerdere buurtbewoners meldden direct dat er een vuilnisbak opgeblazen was en dat drie jongens waren weggerend. Politie-bikers waren snel ter plaatse en konden een groep traceren. Mede door aanwijzingen van buurtbewoners lukt het om één van de wegrennende verdachten op te pakken. Het bleek een 21-jarige bewoner uit de straat te zijn. Hij is naar het bureau gebracht. In zijn fouillering had hij een autosleutel bij zich. Deze auto werd gevonden en doorzocht. Er lag hennep in, cocaïne, dure kleding en enkele honderden euro’s cash. Meer de attributen van een drugsdealer. Er zal hiervoor proces-verbaal opgemaakt worden. Alles spullen, inclusief de auto zijn in beslag genomen.
Later die nacht werd er op straat een fles benzine gevonden met daaraan een stuk illegaal vuurwerk.

Schade
Alle benadeelde partijen die schade hebben geleden door deze aangehouden verdachten zullen actief benaderd worden voor een aangifte en een opgave van de schade. Dat schadebedrag zal dan bij het proces-verbaal gevoegd worden zodat de rechter kan bepalen dat de schade betaalt moet worden door de verdachten.

Een betrokken burgemeester Depla
Burgemeester Depla is nauw betrokken bij de wijk, de bewoners en de aanpak: “Mooi dat er resultaten zijn en ik hoop dat het anderen afschrikt om naar Breda-Noord te komen en overlast te veroorzaken. Het is wel jammer dat enkele bewoners tot overlast zijn en vernielingen plegen in hun eigen wijk. Maar het is dan wel weer goed om te horen dat andere bewoners de politie helpen met informatie en beelden. Blijf dat vooral doen de komende tijd. We gaan er samen voor zorgen dat het weer rustig wordt in Breda-Noord.”