BREDA - Een verdachte, die regelmatig zonder rijbewijs en dronken rijdt, heeft vrijdagochtend zijn vlucht voor de politie met een aanrijding afgesloten. Hierbij is zijn auto in brand geraakt. Ook de politieauto raakt beschadigd.


Op vrijdag 11 november 2022 om 00.20 uur surveilleert een agent in een onopvallende politieauto in Breda. Op de Ginnekenmarkt ziet hij een auto staan uit de hogere middenklasse. Deze opvallende auto herkent hij, hij weet beroepshalve dat daar regelmatig een man in rijdt waarvan zijn rijbewijs is ingevorderd. Ook zit hij vaak regelmatig dronken achter het stuur. Hij besluit even af te wachten om te kijken wie er als bestuurder in de auto stapt. Korte tijd later ziet hij dat de auto weg rijdt. Hij sluit direct aan en geeft de bestuurder een stopteken. Ook doet hij zijn blauwe lichten aan. In plaats van te stoppen geeft de bestuurder gas en gaat er met hoge snelheid vandoor. Een achtervolging is begonnen. Het gaat met zeer hoge snelheden door de stad. De politieauto kan het maar net bijhouden. De agent ziet dat onderweg een passagier uit de auto stapt en dat de auto er weer met hoge snelheid vandoor gaat voordat hij er bij is.

Brand

Op de Rithsestraat gaat het mis. In die straat zit een bocht. De verdachte gaat deze bocht met een te hoge snelheid in waardoor hij eerst tegen een hek en toen tegen een boom aan rijdt. De agent moet een noodstop maken en komt naast de auto tegen een berg zand tot stilstand. De verdachte blijkt inderdaad de man te zijn die de agent verwacht had. Hij is versuft en wordt uit de auto gehaald en aangehouden. Op dat moment gaat de auto in brand. De brandweer wordt opgeroepen maar kan niet meer voorkomen dat de luxe auto geheel uit brand. De politieauto loopt door de brand schade op. De 23-jarige man uit Etten-Leur wordt aangehouden nadat hij is nagekeken door personeel van een ambulance.

Proces-verbaal

De man wordt verdacht van meerdere strafbare feiten waaronder het rijden met een ingevorderd rijbewijs, het negeren van een stopteken, gevaarlijk weggedrag en het rijden onder invloed. Hij weigert ook nog mee te werken aan een ademanalyse in verband met het drankgebruik. Het hele incident is door de bodycam van de agent opgenomen en zal als bewijs bij het dossier gevoegd worden. De verdachte is na verhoor later in de nacht weer heengezonden.