BREDA - Wildwesttaferelen! De officier van justitie nam de bedreigingen en opruiende teksten van drie verdachten zeer serieus. De twee jongemannen uit Breda en jongedame uit Oosterhout werden niet alleen van opruiing verdacht, ook van zeer kwalijk en vergaand geweld tegen agenten en stonden vandaag voor de snelrechter in Breda.

Eieren tegen de gevel van agent
Een jongdame uit Roosendaal gooide in het weekend van de avondklokrellen eieren tegen de woning van een agent in Roosendaal. En ze riep op te rellen in Roosendaal waarbij ze wegen wilde laten blokkeren en het had over het huis van de burgemeester. Door de verspreiding van oproepen tot rellen, gooide de verdachte olie op het vuur, betoogde de officier van justitie vandaag in de rechtbank. Ook de rechter veroordeelde het gedrag. Met een voorwaardelijk celstraf en een proeftijd van twee jaar, een locatieverbod en een schadevergoeding voor de agent kon ze na 11 dagen voorarrest terug naar huis. Zonder haar telefoon.

Doxing
Twee Bredanaars kwamen voor vanwege opruiing tot rellen en bedreiging. Zij zochten op internet foto’s van agenten op en loofde geld uit om hem om te brengen. De foto en de teksten verspreidden zij via social media. ‘Zij openden hiermee de jacht’, verweet de officier de verdachten. Dit maakte het leven van de agenten, die gewoon hun werk doen, behoorlijk zuur.

Veroordeeld

Tegen een van de mannen eiste de officier twee maanden onvoorwaardelijke celstraf. De rechter besloot dat beide mannen drie weken de cel in moeten, en wel meteen. De agenten worden gecompenseerd met 750 euro.