ETTEN-LEUR - De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 34-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. De rechtbank acht bewezen dat hij in 2020 in Etten-Leur zijn vrouw en twee kinderen doodde en op een later moment zijn moeder vermoordde. De nabestaanden ontvangen schadevergoedingen van in totaal ruim € 85.000,--.


Het Openbaar Ministerie eiste in deze zaak een levenslange gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie gaat echter uit van vier keer moord, terwijl de rechtbank drie keer doodslag en één keer moord bewezen acht. Een levenslange gevangenisstraf kan in uitzonderlijke gevallen en met grote behoedzaamheid worden opgelegd. Volgens de rechtbank zijn er in deze zaak geen uitzonderlijke omstandigheden aanwezig die ervoor kunnen zorgen dat een levenslange gevangenisstraf kan worden opgelegd. Uit het strafblad en de getuigenverklaringen blijkt immers niet dat de verdachte al eerder gewelddadig was. Ook is volgens de rechtbank niet gebleken dat er sprake is van een grote kans op herhaling.

Planmatig handelen

De moord op de moeder vindt de rechtbank bewezen. Gebleken is dat de man uit Etten-Leur eerst zijn vrouw en kinderen ombracht. Op een later moment, belde hij zijn moeder met de vraag naar de woning komen. Vervolgens heeft de man zijn moeder op dezelfde manier gedood als hij zijn gezin doodde, namelijk door haar te wurgen. Volgens de rechtbank wijst dit op planmatig handelen in plaats van handelen in een ‘ogenblikkelijke gemoedsopwelling’. De rechtbank vindt dat de man tijdens het telefoongesprek met zijn moeder nog de gelegenheid heeft gehad zich te beraden over zijn daad en de gevolgen hiervan.

Toerekeningsvatbaar

De verdachte is onderzocht door deskundigen, onder meer van het Pieter Baan Centrum. Zij konden niet vaststellen of de verdachte verminderend toerekeningsvatbaar was tijdens het plegen van zijn daden. Hoewel bij verdachte wel een stoornis en bepaalde trekken zijn vastgesteld, kan de rechtbank niet vaststellen dat deze van invloed zijn geweest op zijn handelen.

Lange gevangenisstraf

Gezien de ernst van de feiten vindt de rechtbank een zeer lange gevangenisstraf van 30 jaar op zijn plaats. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven, heeft ontkend dat hij betrokken was bij de dood van zijn gezin en een verhaal heeft verzonnen over de betrokkenheid van een derde partij. Dit maakt het proces nog pijnlijker voor de nabestaanden.