BREDA/TILBURG - In een lopend onderzoek van de eenheid Zeeland-West-Brabant naar aanleiding van onderschepte cryptocommunicatie, zijn donderdag 23 juni 2022 vier verdachten aangehouden. Zij worden verdacht van diverse strafbare feiten.

Rond 06.00 uur zijn er op 7 locaties in Breda, Oosterhout en Etten-Leur doorzoekingen geweest door de recherche. In Breda en Oosterhout zijn de vier verdachten aangehouden door de Ondersteuningsgroep van de politie. De overige locaties betreffen plaatsen waar de verdachten mogelijk verdovende middelen of geld verstopt zouden hebben. De politie trof vanochtend een niet actieve hennepdrogerij aan en duizenden euro's contant geld. Daarnaast zijn onder andere waardvolle goederen, meerdere telefoons en diverse voertuigen in beslag genomen.

Verdachten
De vier aangehouden verdachten zijn twee 28-jarige mannen uit Breda, een 33-jarige man uit Breda en een 24-jarige man uit Oosterhout. Zij zijn allen in hun woning aangehouden. Onder de verdachten zijn drie broers.

Strafbare feiten
De vier verdachten worden verdacht van diverse strafbare feiten. Uit de chats is gebleken dat zij, in wisselende samenstellingen, diverse strafbare feiten hebben gepleegd in 2020. Het gaat om onder andere strafbare feiten op het gebied van soft- en harddrugs en witwassen.

Onderzoek
Het onderzoek is voortgekomen uit informatie die is verkregen uit het onderscheppen van communicatie via cryptotelefoons, ook bekend als het SKY-onderzoek. Begin vorig jaar slaagden opsporingsdiensten bij het SKY-onderzoek erin om toegang te krijgen tot miljoenen berichten van gebruikers van het platform SKYECC en versleutelde berichten van criminele organisaties ‘live’ mee te lezen.