BREDA - De politie zoekt de daders van een aantal schokkende zaken in Breda. In de wijken Hoge Vught en Wisselaar worden huizen het doelwit van een aantal flinke explosies, veroorzaakt door zwaar vuurwerk. De daders staan op beeld? Weet jij wie dit zijn?


In de Passendalestraat was een huis tweemaal doelwit van een aanslag. De eerste keer was op 5 september. Rond kwart voor elf ’s avonds. Twee mannen lopen vanuit de Passendalestraat de hoek om. Ze checken even of ze niet gezien worden, of er geen mensen in de buurt zijn. Dan klimt de kleinste van de twee over de schutting. De grotere dader filmt alles met zijn telefoon. Dan een flinke klap. En weg zijn ze. Ze rennen met een noodgang weer de Passendalestraat in en verdwijnen dan uit beeld.

Maar hier blijft het niet bij. Want zo’n twee weken later, op zondag 17 september was het weer raak. Bij hetzelfde huis in deze straat. Alleen deze keer nog erger. En gevaarlijker. Weer pikken de camera’s in de buurt beweging op. Weer van twee mannen. Of dit dezelfde mannen zijn is niet zeker. Wel dat ze niet met de beste bedoelingen de tuin in lopen. En dat is zacht uitgedrukt. Een van de twee plakt iets aan het huis vast. De ander steekt het aan. Even zien we alleen lichtschijnsel.. En dan.. Een enorme knal en glasgerinkel.. De hele buurt schrikt er van wakker. Het bleek een vuurwerkbom te zijn. De schade is behoorlijk. Het glas lag meters ver in het huis. Het zegt iets over de kracht van de explosie.

Maar we zijn er nog niet. Er is nog een derde aanslag. In de Turnhoutstraat deze keer. Deze keer is het iemand op een scooter. Die stopt ter hoogte van een huis in de Turnhoutstraat, pakt iets uit de buddyseat en stapt weer op. Dan lijkt het alsof hij gestoord wordt door iemand in de buurt. Hij rijdt verder. Om dan toch weer terug te komen. Dan gebeurt het. Hij steekt iets aan, gooit het in de tuin en weg is hij weer. Ineens een lichtflits… Meteen komen bewoners naar buiten en beginnen te blussen.

Het heeft geen uitleg nodig dat dit alle grenzen over gaat. Zoveel dreiging, en zoveel gevaar voor levens, dit kan echt niet.

Er is niet alleen heel erg veel onrust in de wijk door deze drie heftige gebeurtenissen. We krijgen signalen dat er meer gebeurt. Dat er meer dreiging is. Zo erg dat mensen geen melding of aangifte durven doen. Uit angst voor represailles. En dat is weer een grens. Dat accepteren we niet. Daarom bieden we iedereen die iets wil delen maar dat niet durft een veilige weg. En dat is contat opnemen met een speciaal team: het team Criminele inlichtingen, het TCI. Dat team is gespecialiseerd in het voeren van vertrouwelijke gesprekken en te zorgen dat u uw informatie op een veilige manier kunt delen. En dat helpt! Zo kunnen we daders opsporen, met uw hulp!

Weet u meer? Heeft u een vermoeden wie de daders kunnen zijn van de drie aanslagen op 5 en 17 september en op 24 oktober? Neem dan contact op. Ook als u iets soortgelijks heeft meegemaakt, of iets anders wilt delen dat kan helpen de daders op te sporen. Neem contact op. Dat kan op de bekende manier via de opsporingstiplijn 0800 6070. Anoniem blijft u via 0800 7000. En ook het Team Criminele Inlichtingen zit ook klaar om met u in gesprek te gaan op 088 – 66 17 734.