BREDA - Twee jongens in Breda zijn zaterdagmiddag door het oog van de naald gekropen toen ze werden benaderd door meerdere agenten in ‘zware vesten’. Die reageerden op een melding dat er twee mannen met automatische wapens en bivakmutsen in de bosjes lagen. Het is gelukkig goed afgelopen.


“We kunnen dit soort meldingen alleen maar serieus nemen” zegt de Officier van Dienst (OvD) van die zaterdagochtend later, “We moeten om onze eigen veiligheid denken.” Om die reden werden na deze melding op zaterdag 19 juni 2021 meerdere politie-eenheden naar de Cimburgalaan gestuurd. Vooraf kregen de agenten de opdracht om hun zware vesten aan te trekken die zwaardere kogels tegenhoudt dan hun dagelijkse steekwerende vest. Maar dan nog is het een groot risico om twee mensen te benaderen die automatisch wapens bij zich hebben. Er werd snel een aanvalsplan gemaakt.

Nep
Omzichtig werden de twee benaderd terwijl de agenten hun hand op hun wapen hadden om ze snel mogelijk te kunnen schieten als het nodig mocht zijn. Het tweetal werd gespot en aangeroepen. De twee ‘mannen’ reageerden op de juiste manier, geen verdachte beweging maar volledige medewerking. Pas toen bleek dat het om twee jongens(13 en 14) ging met niet van echt te onderscheiden bewerkte speelgoedwapens. Verder hadden ze maskers en vesten gemaakt. Ze hadden zwart gemaakte speelgoedwapens bij zich. Een hele coole maar gevaarlijke uitrusting. Alleen voor gebruik in eigen huis of tuin, niet op de openbare weg.

Verboden
“Het ging maar net goed” geeft de Ovd aan, “het is maar goed dat de jongens geen rare beweging maakten toen ze werden aangeroepen. Dan hadden we nu in een hele nare situatie gezeten”. De jongens komen met de schrik vrij en krijgen verder van de politie geen straf. Er is een gesprek met de ouders geweest en de uitrusting en wapens worden vernietigd. Zo vlak voor de vakantie maakt de politie zich weer zorgen over de wapens die onder andere uit het buitenland, waar ze vaak vrij te verkrijgen zijn, meegenomen worden. Ook het ombouwen van speelgoedwapens kan levensgevaarlijk zijn zoals uit bovenstaand incident blijkt. Nu gaat het goed maar je moet er niet aan denken hoe het ook anders kan aflopen. Een waarschuwing voor ouders, weet waar je kinderen mee buiten lopen. De traditionele speelgoedwapens zijn niet voor niets fel gekleurd zodat ze van echt te onderscheiden zijn. Veel minder cool maar wel een stuk veiliger. Het is gewoon verboden om met een wapen, wat op een echt wapen lijkt, op straat te lopen. Hou je daar gewoon aan.