BREDA - Een medewerker van het SOS-team in Breda kreeg vrijdagavond een kopstoot van een 17-jarige jongeman. Die laatste is aangehouden en ingesloten in een politiecellencomplex.


Bij het ‘Sterk Op Straat’-team kwam een melding binnen dat een groepje jongens zich vervelend zou hebben gedragen in een kroeg in het centrum van Breda. Het groepje liep weg bij de kroeg en de medewerkers van het SOS-team wilden hen aanspreken. De 17-jarige jongen wenste dat niet en rende weg. De SOS-medewerkers achterhaalden hem en toen kwam de jongen op een agressieve manier naar hen toelopen. Hij gaf een van de medewerkers een kopstoot. Deze liep onbekend letsel op.

De 17-jarige inwoner van Breda is aangehouden door handhavers van de gemeente en hierna overgedragen aan de politie. Hij is ingesloten en heeft vanmorgen een verklaring afgelegd bij de politie. De SOS-medewerker heeft aangifte gedaan van de mishandeling.

Veilige publieke taak
Dit gedrag is natuurlijk absoluut niet acceptabel. Het SOS-team is er juist om bij te dragen aan een goede sfeer in het horecagebied zodat iedereen zich daar veilig kan voelen. In dit specifieke geval ontstond er in het uitgaansgebied een ongewenste situatie die de SOS-medewerkers slechts in de kiem wilden smoren door de betrokken jongeman aan te spreken op zijn gedrag. Vervolgens deelt diezelfde jongeman een kopstoot uit. De politie en het openbaar ministerie treden op tegen dit soort geweld dat gericht is op medewerkers met een publieke taak. Wie dergelijk geweld pleegt tegen een werknemer met een publieke taak, moet snel en streng worden gestraft. De dader wordt vaak niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Met het openbaar ministerie is afgesproken dat de strafeis bij geweld tegen medewerkers met een publieke taak altijd wordt verhoogd.