ZEVENBERGEN - In een woning aan het Sint Josephplein vond de politie dinsdagmiddag 24 oktober honderden kilo’s professioneel vuurwerk. In een aanhangwagen van de bewoner trof zij eveneens een grote hoeveelheid vuurwerk aan. Professioneel vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen.


De politie ontving eerder die dag een anonieme melding over de aanwezigheid van grote hoeveelheden vuurwerk in de woning. Agenten besloten direct naar het pand te gaan om een onderzoek in te stellen. In de woning stonden grote dozen met professioneel vuurwerk. In totaal ongeveer 225 kilo. In een aanhangwagen die vlakbij geparkeerd stond was nog eens ruim 200 kilo vuurwerk opgeslagen. Al het vuurwerk is in beslaggenomen.

Professioneel vuurwerk

Professioneel vuurwerk is nog steeds een groot veiligheidsprobleem. De inspanningen van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) en het Openbaar Ministerie om de handel in professioneel vuurwerk te bestrijden worden daarom onverminderd voortgezet.

Niet alleen het verkopen van professioneel vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) professioneel vuurwerk kopen zijn strafbaar. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Wordt er professioneel vuurwerk in een pand aangetroffen, dan wordt ook de gemeente betrokken. Deze kan overgaan tot sluiting van pand, ook als dit een woning betreft. Ook bij deze vondst in Zevenbergen is de gemeente direct geïnformeerd. Ook zij zal maatregelen nemen richting de bewoners.

Waar kan ik melden als ik vermoed dat iemand verboden vuurwerk heeft of verhandelt?

Als u vermoedt dat ergens (verboden) consumentenvuurwerk wordt verhandeld, getransporteerd etc. vragen we u dit altijd te melden bij de politie. Dat kan via 0900-8844, maar ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of digitaal.