BREDA - In de avond van 8 april 2019 treffen bewoners van de Sparrenweg in Breda hun buurman voor hun deur aan, met grote brandwonden over zijn hele lichaam. Hij blijkt in brand gestoken te zijn door een bekende van hem. De 49-jarige Bredanaar overlijdt de volgende ochtend. De 52-jarige hoofdverdachte hoorde vandaag een strafeis van 20 jaar voor moord en TBS. ‘Deze man zou niet meer de straat op mogen’, is de mening van het OM.


Met het slachtoffer, een voormalig zakenpartner van de verdachte, werd een afspraak gemaakt door twee medeverdachten. De Bredase garagehouder dacht dat deze mannen auto-onderdelen kwamen kopen. Meteen na hun aankomst zou hij naar eigen zeggen zijn mishandeld en vastgebonden op een stoel. Restanten van deze tape zijn aangetroffen.

Oog in oog
In eerste instantie werden ook zijn mond en ogen getaped. Die tape zou door een derde bezoeker, de 52-jarige Bredanaar zijn losgemaakt zodat het slachtoffer zou zien wie hem met wasbenzine besprenkelde en er een vlam bij hield. Het slachtoffer vat vlam, de tyraps smolten door de warmte en hij wist nog de overburen te bereiken. De man overlijdt de volgende ochtend. Hij weet nog wel uitgebreid aan de politie, zijn zoon, en de buren te vertellen wat er is gebeurd. Het gesprek werd onder ander opgenomen door een bodycam van de politie.

85 procent verbrand
Het slachtoffer vertelde onder andere dat hij vuurwapens heeft gezien bij de mannen en dat door de vandaag terechtstaande verdachte een blikje bier wordt gedronken. Ook werden in de garage sigarettenpeuken gevonden met het dna van de verdachte. Na de daad ging de verdachte door naar een café om wat te drinken. Het gehele scenario met veel voorbereidingen, waaronder het huren van een auto en het samenbinden van lucifers voor het aansteken van de brand, brengt volgens de officier van justitie met zich mee dat er sprake is van voorbedachte rade. Vanwege de ernst en de gruwelijkheden van het feit, en in 2017 geconstateerde stoornissen acht de officier, naast de jarenlange gevangenisstraf ook een TBS-maatregel aan de orde. De officier van justitie sprak van een sadistische daad.

Aan de balie
De verdachte meldde zich de volgende dag aan het bureau met de auto die hij van het slachtoffer had meegenomen. Sindsdien zit de man vast en heeft hij niets over de zaak willen verklaren. Ook heeft hij niet meegewerkt aan onderzoek in het Pieter Baancentrum. Verdachte heeft het slachtoffer het leven ontnomen met een moordplan en hiermee zijn nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan.

Naar de andere verdachten is onderzoek gedaan, dat onderzoek is nog niet afgerond. Op 4 december wordt uitspraak gedaan door de rechtbank.