BREDA/NIJMEGEN - Om recht te doen aan alle betrokkenen bij de rellen na afloop van NAC – NEC (23 mei) kiest het Openbaar Ministerie ervoor om de geplande snelrechtzitting van vrijdag 4 juni op een ander moment plaats te laten vinden. Formeel heeft het OM de zitting ingetrokken. 'Zorgvuldigheid gaat hierbij voor snelheid', aldus de Officier van Justitie.

Politie en OM willen uitgebreider de tijd nemen voor een volledige inventarisatie van alle aangiften. Bovendien verwacht het OM uiteindelijk meer verdachten voor de rechter te brengen.

Om andere verdachten te identificeren, worden beelden van relschoppers die nog onbekend zijn, vanaf morgen getoond op www.politie.nl. Aanvankelijk zullen verdachten ‘geblurd’ te zien zijn, maar als zij zich niet melden, zullen herkenbare beelden getoond worden.

Direct rond de rellen op 23 mei zijn zes verdachten aangehouden. Na onderzoek van de beschikbare videobeelden schat het OM dat er uiteindelijk tientallen verdachten betrokken zijn bij de ongeregeldheden. Daarnaast hebben inmiddels 22 politieagenten op persoonlijke titel aangifte gedaan en melding gemaakt van een geweldsmisdrijf. Meerdere agenten raakten gewond tijdens de rellen. Bovendien hebben de gemeente Breda, NAC en verschillende gedupeerden (bijvoorbeeld wiens auto geraakt is) schademeldingen gedaan. Het OM wil alle meldingen zorgvuldig bekijken.

De Officier van Justitie benadrukt dat iedereen die verantwoordelijk gehouden kan worden voor de rellen zich voor de rechter moet verantwoorden. ‘Dat uitgangspunt is leidend. Bovendien gaat zorgvuldigheid voor snelheid. Daarvoor zijn de gepleegde feiten te ernstig en is de schade aan alle betrokken partijen en goederen te groot. Nu de snelrechtzitting niet doorgaat, zijn vijf van de zes recent aangehouden verdachten op vrije voeten gesteld. De vijf hebben allen een gebiedsverbod gekregen voor het NAC-stadion en omgeving. De zesde verdachte wordt langer vastgehouden, zo heeft de rechtbank besloten, omdat hij recent bij andere ongeregeldheden in het centrum van Breda was betrokken.