NOORD-BRABANT - Het aantal ongelukken in het Brabantse verkeer neemt fors toe. In 2022 ging het ruim 18.600 keer mis op wegen in Noord-Brabant, een flinke stijging van 10,4% ten opzichte van een jaar eerder. Deze toename is veel sterker dan landelijk gemiddeld (+6,8%). Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van onlangs gepubliceerde data van Rijkswaterstaat.


Brabant heeft de één-na-sterkste stijging van heel Nederland. Alleen in Zeeland is het aantal verkeersongevallen iets meer toegenomen (+10,9%). Flevoland is de enige provincie waar juist een lichte daling was van het aantal ongelukken in het verkeer (-0,8%). “Door het toenemend aantal auto’s op de weg zou het kunnen dat deze stijging ook in 2023 doorzet. Ook hebben wij puur gekeken naar het aantal geregistreerde ongevallen. Als mensen het onderling regelen, zonder dat de verzekering daarbij betrokken is, dan wordt dat niet in de statistieken meegenomen. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit.

Asten sterkst stijgende gemeente van Nederland

Binnen Brabant zijn er grote verschillen per gemeente. Zo is in Asten het aantal ongelukken op de weg zelfs toegenomen met 83,1%. De gemeente heeft hiermee de sterkste stijging van heel Nederland. In de landelijke top vijf gemeenten staan nog drie Brabantse gemeenten: Cranendonck (+77,2%), Hilvarenbeek (+64,1%) en Veldhoven (+43,3%).

Niet overal was het kommer en kwel. In zeven Brabantse gemeenten nam het aantal verkeersongevallen juist af, in Oss ging het zelfs om een daling van 6,9%.

Hier gebeuren de meeste ongevallen

Nergens in Noord-Brabant gaat het zo vaak mis op de weg als in Eindhoven. In het laatst gemeten jaar werden er in deze gemeente 2.351 verkeersongevallen geregistreerd. De gemeente is hiermee zelfs goed voor 12,6% van alle ongelukken in de hele provincie. De provinciale top vijf gemeenten met de meeste verkeersongevallen is:

  1. Eindhoven: 2.351 verkeersongevallen

  2. Tilburg: 1.736 verkeersongevallen

  3. Breda: 1.561 verkeersongevallen

  4. Den Bosch: 1.147 verkeersongevallen

  5. Roosendaal: 650 verkeersongevallen

In Boekel lijken de wegen vooralsnog het veiligst: hier werden in één jaar tijd ‘slechts’ 37 verkeersongevallen gemeld. Benieuwd naar hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer lezen over het onderzoek? Bekijk dan de onderzoekspagina van Independer op

https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/verkeersongevallen-neemt-toe