RIJSBERGEN - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat een ballonvaarder ruim 55.000 euro schadevergoeding moet betalen aan een papegaaienhouder uit Rijsbergen. Drie van zijn dieren schrokken zich letterlijk dood toen de ballonvaarder over hun kooi vloog. De rechtbank Oost-Brabant kwam eerder ook tot dit oordeel.


Ballonvaarderwedstrijd
De ballonvaarder deed in het weekend van 11 en 12 maart 2017 mee aan een wedstrijd. Hij vloog daarbij vlak over het perceel van de papegaaienhouder, dat in een zone lag waar men niet lager dan ongeveer 300 meter mocht vliegen. Daardoor overleden twee papegaaien direct en een derde de volgende dag. Twee van hen vormden een broedkoppeltje.

De papegaaienhouder eiste in de rechtszaak een schadevergoeding van 113.000 euro. De rechtbank Oost-Brabant vond dat de ballonvaarder ruim 55.000 euro moest betalen. De ballonvaarder ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Tijdens het hoger beroep gaf de ballonvaarder alsnog toe dat hij veel te laag vloog toen hij het perceel met de papegaaien passeerde. Naar eigen zeggen gebruikte hij daarbij iedere 5 tot 10 seconden de brander. De papegaaienhouder heeft direct contact proberen op te nemen toen de ballon overvloog maar dat lukte niet. Later die dag is de ballonvaarder komen kijken naar de vogels. Hij heeft toen zelf ook gezien dat er inmiddels 2 vogels waren overleden.

Alternatieve doodsoorzaak
Volgens de ballonvaarder kon op basis van de bevindingen van de ingeschakelde dierenarts niet worden geconcludeerd dat de papegaaien zijn overleden door stress van een overvliegende luchtballon. Hij droeg in hoger beroep diverse alternatieve oorzaken en theorieën aan. Wat het hof betreft zijn de geschetste alternatieven echter niet aannemelijk: de ballonvaarder heeft niet kunnen aantonen dat de genoemde mogelijkheden zich ook daadwerkelijk voordeden op het moment dat de papegaaien zijn overleden.

Oordeel van het hof
Het hof vindt net als de rechtbank dat de ballonvaarder aansprakelijk is voor de schade van de papegaaienhouder. Naast de schadevergoeding van 55.000 euro moet de ballonvaarder ook alle proceskosten betalen.