BREDA - Zeker tien gedupeerde bejaarde slachtoffers en een schadebedrag van tienduizenden euro’s. Dat is de voorlopige balans die het Cyberteam van de districtsrecherche de Baronie in Breda opmaakt in de zaak tegen een 17-jarige Amsterdammer. Hij wordt er van verdacht mensen te hebben opgelicht met postpakketten en een truc waarbij de bankpas verwisseld werd.

De slachtoffers werden eerst gebeld en voorbereid dat een pakket bezorgd zou worden maar dat men wel een klein geldbedrag voor verzendkosten moest pinnen. Even later stond er daadwerkelijk een bezorger met een pakket. Tijdens dat zogenaamde betalen, verwisselde de oplichter de bankpas. De slachtoffers ontvingen een waardeloos pakket en een geblokkeerde pas van een ander, terwijl men met hun pas direct geld opnam en grote aankopen deed. Ook logde men daarmee in de internetbankieromgeving in, waarna men spaargeld naar de betaalrekening overhevelde, de daglimiet verhoogde en geld pinde.

Onderzoek
Het Cyberteam ontving in de afgelopen maanden aangiften uit het gehele land onder meer van gedupeerden in Dongen, Raamsdonksveer en Oosterhout. Bij het uitlopen van deze zaken kwam een 17-jarige Amsterdammer als verdachte in beeld. Hij werd op bevel van de officier van justitie op dinsdag 13 april jl. aangehouden en zit inmiddels in bewaring.