BREDA - Politie en Openbaar Ministerie roepen de mensen op die zondag 23 mei jl. beelden hebben gemaakt van de rellen na de wedstrijd NAC-NEC om die beschikbaar aan de recherche te stellen ten behoeve van het onderzoek. Verdachten krijgen bovendien de oproep om zich te melden bij de politie. Na afloop kwam het tot ernstige ongeregeldheden rondom het stadion. Meerdere agenten raakten gewond, een van de dienders liep zelfs een botbreuk in zijn hand op.

Een rechercheteam onderzoekt het geweld onder meer door de inmiddels beschikbare beelden nauwgezet te bekijken. Op basis hiervan verwachten politie en OM nog tientallen andere verdachten in beeld te krijgen. Zij krijgen nu dus het uitdrukkelijke verzoek om zich uit eigen beweging te melden. Dit kan bij de politie.

Snelrecht
De zes verdachten die direct na afloop al werden aangehouden zijn donderdag 27 mei 2021 door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Er wordt snelrecht toegepast. Dit gebeurt primair op verdenking van openlijke geweldpleging. Zij moeten vrijdag 4 juni aanstaande voor de politierechter verschijnen. Bovendien is het OM van plan om de schadeclaims die worden ingediend mee te nemen in het proces. Hoe groot deze schade is wordt momenteel onderzocht. Naar verwachting beloopt deze tienduizenden euro’s

Heftige rellen
Op zondag 23 mei 2021 was de play-off wedstrijd van NAC tegen NEC. Voor de wedstrijd had zich al een flinke groep relschoppers bij het stadion in Breda verzameld. Er werd vuurwerk en rookbommen afgestoken. Zij mochten vanwege de coronamaatregelen het stadion niet in. Toen aan het eind van de wedstrijd bleek dat NAC verloor, probeerde een grote groep relschoppers het stadion alsnog binnen te komen door een hek te forceren. De Mobiele Eenheid (ME), die al in het stadion was, kon dat met behulp van de ME die buiten het stadion stond ternauwernood voorkomen. Hierop werd de frustratie op de ME’ers en hun voertuigen botgevierd. Agenten werden bekogeld met vuurwerk, stenen en glaswerk en politievoertuigen liepen schade door zeer zwaar vuurwerk. Ook werden er horizontaal mortieren op de agenten afgevuurd. Een zeer gevaarlijke en dreigende situatie. Ook werden door de relschoppers meerdere huurscooters op de weg gegooid om de doorgang voor politievoertuigen te belemmeren. Op beelden vanuit de opgeroepen politiehelikopter was te zien dat stoeptegels uit de grond werden gehaald, kapot werden gegooid en vervolgens in stukken naar de ME’ers werden gegooid. Dankzij de politie-inzet kon verdere schade in de stad voorkomen worden.

Deel beelden
Hoewel er dus al materiaal beschikbaar is, vragen we burgers nog steeds om hun eigen beelden met ons te delen. Heb je videobeelden of foto’s gemaakt van deze ongeregeldheden? Via deze link kun je de beelden uploaden. Uiteraard is het ook van belang dat je, indien mogelijk, bij de beelden ook informatie geeft over wat en wie we er op kunnen zien.