OUDENBOSCH/BREDA - In Oudenbosch vond donderdag 25 februari jl. een vierde incident plaats in een reeks waarbij een 39-jarige Bredanaar en zijn familie het doelwit lijken te zijn. Op het adres van een broer en schoonzus van hem kwamen drie mannen langs die geld eisten, als er niet betaald werd, zouden er ernstige consequenties volgen. Politie en Openbaar Ministerie nemen deze zaak hoog op omdat de afpersers familieleden benaderen van de man met wie zij kennelijk een conflict hebben. Het politieonderzoek heeft inmiddels geleid tot vier arrestaties, drie voor het incident in Oudenbosch en één voor een eerdere schietpartij in Breda.Reeks

De reeks begon op zondag 18 oktober 2020 in Breda. Die avond werd op de Bruno Renardstraat omstreeks 19.30 uur een 39-jarige Bredanaar voor zijn woning beschoten. Hij parkeerde zijn auto langs de weg, pakte wat uit zijn kofferbak en liep daarna naar de voordeur van zijn woning. Hij zag op dat moment een man met een bivakmuts achter hem staan die een vuurwapen op hem richtte en schoot. Hij is weggerend en werd niet geraakt. In de gevel van zijn woning werden meerdere kogelinslagen aangetroffen. Op straat vonden agenten enkele hulzen.

Daarna werden in de nacht van maandag 19 op dinsdag 20 oktober 2020 een handgranaat en enkele patronen aan de Baliëndijk aangetroffen. In de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 januari 2021 zijn een explosief en enkele hulzen gevonden aan de Kleine Krogt in Breda. De vondsten van de explosieven en munitie staan vermoedelijk in verband met het eerdere schietincident omdat daar bedrijven gevestigd zijn van de 39-jarige Bredanaar en zijn familie.

Rechercheteam

Politie en Openbaar Ministerie nemen de voorvallen hoog op. Immers de incidenten hadden een grote maatschappelijke impact en zorgden voor veel onrust bij omwonenden. De politie in Breda formeerde direct een rechercheteam dat een grondig onderzoek instelde naar de criminele groepering die verantwoordelijk is voor het geweld. Een lastige bijkomstigheid voor de speurders is dat bij dit soort intimidatiepraktijken slachtoffers en getuigen niet of niet volledig medewerking verlenen, hetgeen de opsporing van de daders bemoeilijkt. Het rechercheonderzoek leidde op vrijdag 26 februari 2021 echter toch tot een doorbraak in het onderzoek naar het schietincident. Op bevel van de officier van justitie werd die dag een 22-jarige Amsterdammer als verdachte aangehouden. Hij werd voorgeleid aan de rechter-commissaris en is in bewaring gesteld. Hij wordt er van verdacht de schutter te zijn geweest.

Afpersing

Voor de (poging tot) afpersing in Oudenbosch zijn inmiddels drie verdachten aangehouden. Op vrijdagavond 26 februari jl. werd in Leiden een 36-jarige man uit Hoef en Haag opgepakt. Op zondag 28 februari jl. werd in Utrecht een 34-jarige man uit IJsselstein gearresteerd. Deze verdachten werd voorgeleid aan de rechter-commissaris en zijn in voorlopige hechtenis geplaatst. De derde verdachte werd op donderdag 4 maart jl. aangehouden. Het gaat om een 36-jarige man uit IJsselstein. Hij is in verzekering gesteld.

Anoniem iets melden

Wilt u informatie over dit onderzoek vertrouwelijk melden? Belt u dan naar Team Criminele Inlichtingen via 079 - 3458999. U kunt ook iets melden zonder uw naam of adres op te geven bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000 (gratis). U kunt daar ook iets online melden en toch anoniem blijven.