BREDA - Een melding van geluidsoverlast bij een woning aan de Balfortstraat liep maandagavond 14 juni 2021 zodanig uit de hand, dat de politie zich genoodzaakt voelde een schot te lossen. De bewoner raakte hierbij gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Meerdere agenten gingen rond 22.00 uur naar de desbetreffende woning, omdat zij een melding ontvingen van geluidsoverlast. Bij de politie is bekend dat de desbetreffende bewoner geweld tegen de politie niet schuwt en eerder flink in het verzet is gegaan tijdens een aanhouding. Hierop werd besloten om met meerdere agenten naar de bewoner te gaan. Bij aankomst stond de man op het balkon te schreeuwen. Meerdere omstanders riepen naar hun buurtbewoner dat hij moest kalmeren en luisteren, maar dit had geen effect. Niet veel later pakte de man bierflesjes en bekogelde hiermee de agenten. Zij wisten de flesjes te ontwijken, maar een geparkeerde auto raakte hierdoor beschadigd. Nadat de verdachte de voordeur had geopend en zich agressief bleef gedragen, werd door de politie een schot gelost. De verdachte werd geraakt en werd met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Hij was aanspreekbaar.

Wat gebeurt er als een agent heeft geschoten?
Wanneer een agent zijn wapen gebruikt heeft, en daardoor iemand gewond is geraakt, zal de Rijksrecherche dit onderzoeken. De Rijksrecherche is een onafhankelijke rechercheafdeling onder de verantwoordelijkheid van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie (OM). Door de onafhankelijke positie kan de Rijksrecherche objectief onderzoeken of het vuurwapengebruik van de agent rechtmatig was. De agent die geschoten heeft, wordt zo snel mogelijk na het schietincident door de Rijksrecherche gehoord.