TILBURG/BREDA/ETTEN-LEUR - De politie waarschuwt voor autodiefstallen in het westen van Brabant. In de omgeving van Tilburg, Breda, Etten-Leur en Roosendaal zijn sinds afgelopen januari diverse voertuigen gestolen. De dieven lijken een voorkeur te hebben voor auto’s welke voorzien zijn van een keyless entry systeem. De politie waarschuwt tegen dit soort diefstallen en komt graag in contact met getuigen en zoekt camerabeelden.

Steeds meer auto’s hebben een “slimme” autosleutel met een zogenaamde ‘keyless entry’ of een variant daarvan. Het betreft een systeem wat toegang verschaft en de motor kan starten zonder een sleutel om te hoeven draaien. De auto gaat automatisch open als u in de buurt komt. Dieven zijn in staat om het signaal van de autosleutel vanaf buiten op te vangen, terwijl de sleutel bij u binnen hangt. Autodealers kunnen dit signaal relatief eenvoudig deactiveren, waardoor de kans op diefstal kleiner wordt. Het CCV geeft op hun website diverse tips om diefstal van keyless entry voertuigen te voorkomen.

Mobiel banditisme
De politie ontvangt jaarlijks aangiftes van diefstallen van auto’s die voorzien zijn een keyless entry systeem. De politie onderzoekt de aangiftes en start een onderzoek naar de autodieven. Zo wordt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid van mobiel banditisme onderzocht. Met mobiel banditisme bedoelen we internationaal rondtrekkende criminele bendes. Criminelen in deze bendes plegen allerlei misdrijven en verdienen daar hun geld mee. De criminelen verblijven vaak maar een korte tijd in Nederland. Hun tijdelijke verblijfplaatsen zijn meestal recreatieparken, campings, hotels en tijdelijk gehuurde woningen. Na een kort verblijf trekken de mobiele bandieten door naar een volgend land of gaan ze terug naar het thuisland.

Getuigen gezocht
De politie komt graag met u in contact met mensen die mogelijk getuige waren van een autodiefstal. Daarnaast komt de politie ook graag in contact met mensen die beschikken over een beveiligingscamera, videodeurbel of dashcam. Beschikt u over zo’n camera en heeft u mogelijk beeldmateriaal van de diefstal van een auto? Dan komt de politie graag met u in contact. U kunt contact opnemen via 0900-8844.

Twijfel niet en bel 112
Ziet u een verdachte situatie, mensen rondstruinen of verdachte voertuigen? Geef het meteen door aan de politie via 112. Onthoud daarbij kenmerken zoals het signalement van de mogelijke dader of een kenteken. Als u zich op een later moment opmerkelijke zaken herinnert, kunt u die aan de politie doorspelen via telefoonnummer 0900-8844 voor niet-spoedeisende zaken.