ETTEN-LEUR - Donderdag 7 april 2022 hebben politiemensen na uitgebreid (digitaal) onderzoek personen aangehouden voor een aantal lopende zaken. De verdachten waren tot dan toe onvindbaar, maar zijn nu opgespoord en aangehouden.

Politieteam Markdal heeft op donderdag een "digitale actiedag" gehouden. Binnen dit politieteam zijn er politieagenten welke het taakaccent digitaal hebben. Deze politieagenten hebben extra expertise op het gebied van digitaal onderzoek. Zij zetten deze expertise onder andere in bij het opsporen van vermiste personen, het zoeken van onvindbare verdachten en het surveilleren op het internet.

Doel van de "digitale actiedag" was om middels digitaal onderzoek een aantal onvindbare verdachten op te sporen. En met succes! De eerste verdachte werd gezocht voor een straatroof in 2019. De man was al enige tijd onvindbaar maar is donderdagmiddag aangehouden in Etten-Leur. De tweede verdachte werd verdacht van een poging inbraak op 27 maart 2021.

Straatroof in Breda
Twee medewerkers van handhaving gemeente Breda zien zondag 14 juli 2019 rond 05:00 uur een man, met zwaar lichamelijk letsel aan het gezicht, zitten aan de Dieststraat. Zij verlenen eerste hulp en alarmeren de politie. Het 32-jarige slachtoffer blijkt bestolen te zijn van zijn mobiele telefoon. Tijdens de beroving is hij ernstig mishandeld en daarom naar het ziekenhuis gebracht.

Digitaal onderzoek
Na meerdere getuigenoproepen en een item in Bureau Brabant is de verdachte herkend. Het was dus duidelijk voor de politie om wie het zou gaan, echter was de man onvindbaar. Collega’s van het cyberteam van Basisteam Markdal hebben al hun digitale onderzoeksmiddelen ingezet om de man op te sporen. Uiteindelijk hebben zij, onder meer via beelden op social media, een mogelijke locatie kunnen achterhalen. Het team is op pad gegaan en treft de man op zijn werk aan. De 34-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats is aangehouden en meegenomen voor verhoor en onderzoek.

Poging inbraak
Op 27 maart 2021 krijgen bewoners melding van hun beveiligingssysteem dat er ingebroken zou zijn. Er is uiteindelijk niets meegenomen, wel is er zichtbare braakschade. Wederom na digitaal onderzoek vond het team aanknopingspunten voor de locatie van de 29-jarige verdachte uit Breda. De man is donderdagmiddag 7 april rond 13.30 uur aangehouden voor deze poging inbraak.