BREDA - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 30-jarige man uit Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en tbs met dwangverpleging. Hij werd beschuldigd van het doden van zijn 7 maanden oude baby. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde hem een gevangenisstraf van 7,5 jaar op.


In de nacht van 18 op 19 november 2017 belde de vader het alarmnummer. Tijdens de melding gaf de man aan dat zijn zoontje geen adem meer haalde, wit zag en geen tekenen van leven meer vertoonde. Ook gaf hij aan dat het jongetje een verwonding had in zijn mond. De hulpdiensten hebben het jongetje nog gereanimeerd, maar het kind overleed een dag later alsnog in het ziekenhuis.

Doodslag

Deskundigen hebben vastgesteld dat het kind is overleden door zwaar hersenletsel als gevolg van heftig schudden en/of ander geweld wat op hem is toegepast. De ouders waren het grootste deel van de avond samen thuis. Moeder is begin van de avond de deur uit geweest voor boodschappen. Uit haar verklaringen blijkt dat het jongetje zwaar ademde nadat zij weer thuis kwam, terwijl hij voor die tijd een gezonde indruk maakte. De man heeft verklaard dat hij vlak voor de alarmmelding ineens merkte dat het kind niet meer ademde. Onder meer op grond van wat deskundigen hebben gezegd over wanneer het letsel ongeveer moet zijn toegebracht kan dit niet kloppen. Op grond van de bewijsmiddelen gaat het hof er van uit dat het letsel is toegebracht in de tijd dat de moeder niet thuis was en dat de vader dus de dader moet zijn geweest.

Gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging

Het hof legt de man een gevangenisstraf van 7 jaar op. Daarbij heeft het hof rekening gehouden met het feit dat de behandeling van de zaak lang op zich liet wachten. Naast de gevangenisstraf heeft het hof zich gebogen over de vraag of er, anders dan de rechtbank had geoordeeld, tbs kan worden opgelegd aan de man.

De man heeft niet willen meewerken aan onderzoeken door de psycholoog en de psychiater. Hij is wel geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Op basis van de rapporten heeft het hof toch geoordeeld dat sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en een stoornis van de geestesvermogens bij de man. Ook stelt het hof vast dat er sprake is van gevaar voor herhaling op basis van eerdere veroordelingen voor onder andere mishandeling. Het hof acht het dus nodig dat de man behandeld wordt voordat hij weer terugkeert in de maatschappij en legt tbs met dwangverpleging op.

Hij moet ook een schadevergoeding van 25.000 euro betalen aan de moeder van het jongetje.