BREDA - De politie hield afgelopen nacht een 40-jarige man aan die kort daarvoor een vuurwapen aan een voorbijganger had getoond. Bij nader onderzoek bleek het om een nepwapen te gaan.

Zaterdag 6 november tegen 01.00 uur liep de melder over de Haagweg te Breda. Hij zag dat daar een man aan een fiets aan het rommelen was. Omdat hij vermoedde dat die persoon de fiets wilde stelen, sprak hij hem aan. Hierop opende de vermeende fietsendief zijn jas en toonde daarbij een vuurwapen dat hij op zijn heup in een holster droeg. De melder waarschuwde hierop de politie die de verdachte op basis van een goed signalement kort daarna kon aanhouden. Het vuurwapen werd in zijn buurt aangetroffen en bleek bij nader onderzoek een balletjespistool te zijn.

Levensgevaarlijk

De verdachte nam met het tonen van dit nepwapen een enorm risico. De politie gaat er bij de behandeling van een dergelijke melding altijd van uit dat het om een echt wapen gaat en neemt daarbij geen risico. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden waarbij de politie misschien zelfs moet schieten.

Straffen voor nepwapens

Als je met een nepwapen dat geschikt is om iemand mee te bedreigen op straat rondloopt, dan is dat een misdrijf. Je kunt tot wel negen maanden gevangenisstraf krijgen of een geldboete tot 20.500 euro. Als je met een CE-goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat een overtreding. De straf die hierop staat is ook stevig: een geldboete die kan oplopen tot 8.200 euro.