RIJNSBERGEN - Een 32-jarige man uit Rijsbergen is veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant bepaald. De man handelde in wapens en had meerdere wapens en onderdelen daarvan in bezit.


In april 2019 doorzocht de politie de kantoorruimte van een bedrijfspand van verdachte en een medeverdachte in Helmond. In een kluis en in een verborgen ruimte in een poef lagen onder andere een revolver, een twintigtal pistolen, honderden patronen en onderdelen van vuurwapens.

Op een van de bureaus werd een MacBook, een kladblok en een mobiele telefoon gevonden die vaak wordt gebruikt als cryptofoon. Op de laptop stond een brief met instructies met een overduidelijk crimineel karakter, onder andere over het gebruik van zo’n mobiele telefoon. Verder is er met de laptop gezocht naar verschillende wapens. De verdachte verklaarde tijdens de zitting dat hij deze laptop gebruikte. Op het kladblok stonden de namen van vuurwapens en de bijbehorende prijzen.

Gevangenisstraf

Uit de notities op het kladblok en de aangetroffen instructies op de laptop leidt de rechtbank af dat de verdachte zich bezighoudt met wapenhandel en zich in het criminele circuit bevindt. Het ongecontroleerde bezit van een vuurwapen verhoogt het risico op een levensbedreigend geweldsdelict. Daarom moet streng worden opgetreden tegen het illegale bezit van vuurwapens.

De verdachte handelde kennelijk uit puur winstbejag en trok zich niets aan van de veiligheidsrisico’s die aan grootschalig wapenbezit zijn verbonden. Hij ziet bovendien het verwijtbare van zijn handelen niet in en neemt geen verantwoordelijkheid. De rechtbank volgt de eis van de officier van justitie en veroordeelt de verdachte tot 3,5 jaar gevangenisstraf. Zijn medeverdachte kreeg eerder dezelfde straf.