BREDA - Dankzij het zoekprogramma Find my iPhone heeft de politie afgelopen nacht rond 06.15 uur op de Oude Terheijdenseweg twee mannen aangehouden die verdacht worden van de diefstal van zeven mobieltjes. Eerder vannacht werden rond 02.30 uur op de JF Kennedylaan ook al twee mannen gearresteerd die verdacht worden van zakkenrollen. Het gaat vermoedelijk om één groep. Het zijn Algerijnen, waaronder twee broers, in de leeftijd van 19-24 jaar. De politie waarschuwt om tijdens het stappen en het bezoeken van evenementen extra alert te zijn op zakkenrollers.


Find my iPhone

Een 21-jarige Bredanaar liep zondag 5 juni 2022 omstreeks 05.00 uur na het stappen in de richting van zijn woning. Hij zag op de Catharinastraat twee mannen staan die hem in het Engels en Frans aanspraken en heel dicht bij hem kwamen. Een van die mannen tikte enkele keren met zijn voeten tegen de enkels van aangever. Kort daarna merkte het slachtoffer dat zijn mobiel gestolen was. Hij keek thuis direct op zijn laptop en startte het programma Find my Iphone op. Hij zag dat zijn mobieltje richting station bewoog. Hij belde daarop de politie en ging zelf ook ter plaatse.

Hij zag dezelfde mannen die hem eerder aanspraken, lopen op de Oude Terheijdenseweg. Agenten hielden daar de verdachten staande. Bij een van hen werd in de kleding een mobieltje en een bankpas aangetroffen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. De aangever zocht samen met NS medewerkers daar in de bosschages en vond er naast zijn eigen mobiele telefoon, nog vijf vermoedelijk gestolen exemplaren terug.

Meldingen

Tijdens de horecadienst kregen politiebikers eerder die nacht meldingen dat op de Ridderstraat en op de Tolbrugstraat twee mannen gepoogd hadden stappers te beroven. Vanuit Cameratoezicht werd doorgegeven dat beide ‘daders’ richting Valkenberg liepen. Daar zagen agenten het bedoelde duo lopen. Een van de dienders zag nog net dat een van die mannen een horloge en een bankpas op de voet van een standbeeld legde. Hierop zijn beide mannen omstreeks 02.30 uur als verdacht van diefstal in vereniging aangehouden. De herkomst van de goederen is nog in onderzoek.

Preventie

De politie heeft al drie gedupeerden gesproken. Een van hen, een 24-jarige man uit Dorst, vertelde dat zijn telefoon de nacht van vrijdag op zaterdag werd gestolen in het uitgaanscentrum in Breda op het moment dat hij met andere stappers in de drukte toekeek hoe een onwel geworden persoon in de ambulance ging. Hij keek vanmorgen op het programma Find my iPhone en zag tot zijn verbazing dat zijn telefoon uitstraalde op het politiebureau in Breda. Met zijn pinpas die ook was gestolen, was al vijf keer geld opgenomen.

Ook spreken de daders die in tweetallen werken potentiele slachtoffers in een buitenlandse taal aan, komen heel dicht bij staan en leidden die af door ze aan te raken. De politie waarschuwt om alert te zijn tijdens het uitgaan en ook bij pogingen direct melding te maken via 112.