BREDA - Alsof de woningmarkt al niet druk genoeg is, vormen ook verhuizingen zelf vaak stressvolle expedities. Bij voorkeur wordt de verplaatsing van je inboedel maanden van tevoren tot in de puntjes gepland. Allereerst is het contacteren van een lokaal verhuisbedrijf een logische, waardevolle tip. Zij kennen de stad en de verkeerssituaties en hebben zo hun contacten. Even zoeken op de termen Verhuisbedrijf Breda als je van of naar Breda verhuist is dus niet alleen handig vanwege hun kennis van de omgeving. Met een plaatselijk netwerk is bijvoorbeeld een ontheffing sneller geregeld.

Kritische blik op beide panden: wat is bruikbaar en wat niet?

Bekijk je inboedel kritisch, maar ga ook duurzaam te werk. Vanzelfsprekend met het oog op de planeet én om geld te besparen. Als er íets vaak stress geeft, is het de financiële huishouding. Daarom kijk je in je oude woning kritisch naar wat wel en niet bruikbaar is en plan je een dag voor ritjes richting recyclecentrum of kringloopwinkel. Die laatste komt overigens niet zelden oude meubels afhalen. In de nieuwe woning zijn Nederlanders vaak geneigd om zo veel mogelijk te vervangen, maar is dat noodzakelijk? Een complete badkamer of keuken vervangen loopt behoorlijk in de papieren, terwijl een grondige schoonmaak- of opknapbeurt al wonderen doet. Strip bijvoorbeeld een badkamer van alle losse elementen en er blijft niet zelden een prima basis over. Een lik verf, nieuwe accessoires en een verse spiegel laten de boel er als nieuw uitzien. In keukens kun je de frontjes van alle kastjes weer schilderen of 'wrappen' (strak inpakken) voor een gloednieuwe uitstraling. Vervangen kan ook in een later stadium.

Ga nooit zonder hulp verhuizen

In een ideale situatie is een verhuizing een dag waar je naar uitkijkt. Vier die nieuwe start met vrienden en familie en nodig ze uit om een handje toe te steken in ruil voor feestelijke catering. De erkende verhuizers verplaatsen je inboedel vanzelfsprekend veilig, vakkundig en snel van A naar B, maar er dient daarna nog veel te gebeuren. Schilderen of behangen, meubels in elkaar zetten, dozen uitpakken, de tuin een beurt geven, dat zijn allemaal dingen die simpelweg leuker worden als je het met z'n allen doet. En zeker wanneer je nieuwe omgeving nog grotendeels onbekend is, is het fijn wanneer je de eerste dagen wat vertrouwde gezichten om je heen hebt.