BREDA - Met de opening van het park op ’t Zoet op zondag 2 april is Breda een nieuw stadspark rijker. Het park van twee hectare groot ligt op het terrein van de voormalige suikerfabriek aan de Markkade. Vanaf 2 april is deze plek voorlopig iedere vrijdag, zaterdag en zondag tussen 14.00 en 18.00 uur open voor publiek.

Sinds begin 2021 zijn de gemeente Breda en provincie Noord-Brabant samen eigenaar van het voormalige CSM-terrein. De gemeente en de provincie hebben de ambitie om ’t Zoet te ontwikkelen tot een hoogstedelijk, internationaal georiënteerd gebied met Bredase en Brabantse karaktertrekken. Een nieuw stadsdeel dat een aanvulling is op de stedelijke milieus die Breda al heeft.

Hartstikke gaaf dat we er in Breda een nieuw park bij krijgen. Heel veel Bredanaars kennen deze plek natuurlijk, vanwege de activiteit en de specifieke geur tijdens de bietencampagnes in het verleden. Mooi dat we een deel van ’t Zoet open kunnen stellen voor het publiek. Het is toch een unieke plek in de stad en daarmee is het ook best een bijzonder park. Een groene plek die de komende jaren alleen nog maar mooier gaat worden.

Wethouder Daan Quaars

Tijdelijke invulling

Het duurt nog een aantal jaren voordat de definitieve inrichting van ’t Zoet vorm en inhoud krijgt. Tot die tijd willen de gemeente en de provincie een deel van het terrein openstellen. Zo is er al een aantal Bredase bedrijven gevestigd, die zich bezighouden met circulaire economie. Dit zijn Bredase Bomen, Green Revolution, Erik van den Berg Restauratiewerkplaats, Palo 2 en Zoontjens Boomprojecten.

Een ander initiatief op ’t Zoet is het park. In de voormalige ‘bietenbak’ aan de Markkade is 6.000 ton strandzand gestort, leerlingen van Curio hebben bomen aangeplant, delen van het park zijn ingezaaid met gras, er zijn wc’s geplaatst. Het park is te voet of met de fiets bereikbaar via de Markkade. De ingang is ter hoogte van de 'bietenbrug'. 

Winnaar ideeënprijsvraag

Zondag 2 april gaat het park om 14.00 uur open. Iedereen is dan van harte welkom om kennis te maken met ’t Zoet. Er is muziek van Glupo en de Kollebijne en een foodtruck.

Rond 15.00 uur maakt wethouder Daan Quaars de winnaar bekend van de ideeënprijsvraag die de gemeente en de provincie uit hebben geschreven. Bredanaars is gevraagd om een idee te bedenken voor de tijdelijke invulling van het park. Uit de 45 ingezonden ideeën selecteerde een driekoppige jury er twee: ‘Suikerklontjes’ en een ‘Beweegpark’. Via de website PlanBreda (www.planbreda.nl

(link is extern)

) hebben Bredanaars gestemd welk idee ze het beste vonden. De winnaar mag het idee zelf gaan uitvoeren, met een bijdrage van de gemeente Breda.