BREDA - Om Lviv te ondersteunen met de problemen in de energievoorziening waar de stad door de oorlog mee kampt, heeft gemeente Breda een aggregaat voor hen aangeschaft. De aggregaat vertrekt binnen enkele dagen richting de Oekraïense stad. Naar verwachting zal de aggregaat op 10 januari arriveren om daar gebruikt te worden voor o.a. de wederopbouw van warmte- en watervoorzieningen.

Stroomvoorziening

Het Russische leger heeft het voorzien op de stroomvoorzieningen in de Oekraïense steden, om op die manier het maatschappelijke leven van de Oekraïners flink te ontregelen. Alle hulp is dus welkom. De dieselaggregaat die vanuit Breda richting Lviv gaat heeft een capaciteit van 52KW, om een beeld te geven van de energie die het apparaat levert; het zou zo’n tien huizen een dag van stroom kunnen voorzien.

"We zijn blij dat we op deze manier de Oekraïne op een concrete manier kunnen helpen. Dat deden we al met de opvang van de oorlogsvluchtelingen in de Koepel en in Weideveld. Met deze aggregaat kunnen we helpen het leven in Lviv zelf, zo goed en zo kwaad als het kan, door te laten gaan. Er was ook een expliciete hulpvraag om dit soort apparaten vanuit onze contactpersonen in de stad. Het was wel een uitdaging om de noodaggregaat te bemachtigen. Er is namelijk grote vraag naar. Uiteindelijk is dit exemplaar geïmporteerd uit Frankrijk." -Boaz Adank, Wethouder internationalisering

Stedenband met Lviv

Breda heeft onlangs bekend gemaakt een stedenbandrelatie aan te gaan met de Oekraïense stad Lviv. De stad is al jaren verbonden met de Poolse stad Wroclaw, waar Breda ook een stedenband-relatie mee heeft. Binnenkort ondertekenen de drie steden een Memorandum of Understanding (MoU). Het was de bedoeling dat de MoU in november 2022 door de drie steden werd ondertekend in Lviv, maar door negatief reisadvies vanwege raketaanvallen op energiecentrales is deze ondertekening uitgesteld. Breda wil echter niet wachten met het geven van noodsteun en heeft daarom de aggregaat gekocht om naar Lviv te sturen als hulp.