BREDA - Breda is een gastvrije, gezellige stad, waar plek is voor iedereen. En dat wil Breda ook graag aan inwoners en bezoekers laten zien. Daarom is aan het Kloosterplein een nieuw regenboogpad aangelegd. Het pad werd zaterdag door wethouder Marike de Nobel (Diversiteit) en Jeroen Bruijns (Openbare ruimte) officieel onthuld.


“Breda is een gastvrije, gezellige stad, waar plek is voor iedereen”, aldus wethouder Marike de Nobel (Diversiteit). “Ik ben er trots op dat we een van de regenboogsteden zijn. Dat mogen we nog vaker vertellen en nog beter laten zien. Dit regenboogpad is hier een prachtige uiting van!”

De afgelopen jaren zijn al een regenboogpad en regenboogbankje in de stad aanwezig geweest. Door slijtage en vernieling zijn deze verdwenen. Dat deze uitingen uit het straatbeeld zijn verdwenen wil niet zeggen dat diversiteit en inclusie voor iedereen vanzelfsprekend is in Breda. Zo zien we nog regelmatig dat mensen buitengesloten, gediscrimineerd of geïntimideerd worden. Om te laten zien dat in Breda iedereen zichzelf moet kunnen zijn en hier blijvend aandacht voor te vragen is nu een nieuw regenboogpad aangelegd.

Vergroten van acceptatie

Dit regenboogpad, maar ook de regenboogvlag of andere uitingen, zijn zichtbare symbolen die kunnen bijdragen aan het veranderen van de sociale norm ten aanzien van de acceptatie van de LHBTIQA+ gemeenschap. Wethouder Marike de Nobel (Diversiteit) licht dit toe: “Met dit regenboogpad willen we in Breda laten zien dat we uitsluiting, haat, geweld en discriminatie jegens LHBTIQA+ personen en ieder ander afkeuren. Uiteraard is er meer nodig dan een regenboogpad om een verandering te realiseren, maar het kan wel meer aandacht en begrip voor LHBTIQA+ personen op gang brengen. Daar werken we samen met COC, BO-Diversity en Radar gedurende het jaar ook op andere manieren aan.”