BREDA - Het initieel geplande LoveLife run-event op 20 juni mocht door de coronamaatregelen helaas geen doorgang vinden. Samen met gemeente Breda en alle andere betrokken partijen is het uiteindelijk toch gelukt het event te verplaatsen naar zondag 4 juli aanstaande. De LoveLife run is een 5km hardloopevent van Stichting Fight cancer met als deelnemers zo’n 25 (ex-)oncologische patiënten, hun naasten en hun behandelaars. Voor deze eerste editie van de LoveLife run staan op 4 juli zo’n 150 enthousiastelingen in de startblokken op het Kasteelplein in Breda.

Unieke charity run

Het begon vorig jaar klein toen Vanessa Roest, oncologiefysiotherapeut bij Fysio-en Healthcenter De Beemd, een ‘rondje Oosterhoutse polder’ initieerde met een aantal van haar (ex-)kankerpatiënten. In de rol van projectleider organiseert ze nu de LoveLife run in Breda. De LoveLife run is een 5km hardloopevent waaraan zo’n 25 (ex-)oncologische patiënten met een of twee van hun naasten en hun behandelaars deelnemen. Centraal staat het werven van fondsen voor Fight cancer, die met deze fondsen via KWF Kankerbestrijding baanbrekend kankeronderzoek financiert. Vanessa: “Het unieke aan deze run is dat de patiënt zelf mee rent. De run staat symbool voor de lange weg die een oncologisch patiënt vaak aflegt. Meedoen is hoe dan ook een overwinning.”

Waardige afsluiter van wekenlange training
In totaal doen zo’n 150 deelnemers mee aan dit nieuwe Fight cancer-event. Sinds halverwege maart wordt er wekelijks hard getraind in groepjes onder begeleiding van hardlooptrainers en oncologiefysiotherapeuten. De 5km run stond initieel op zondag 20 juni op de agenda, maar vanwege de beperkende coronamaatregelen heeft de organisatie alles in het werk gesteld het event te verplaatsen naar zondag 4 juli. Vanessa: “Het was een heuse uitdaging om met de geldende maatregelen uiteindelijk tot een evenementvorm te komen die voor iedereen passend is. Geen run was voor ons geen optie. Na al die weken keihard trainen is de LoveLife run zelf de ultieme afsluiting. Door over de finishlijn te stappen kunnen patiënten ook letterlijk en figuurlijk iets achter zich laten. We zijn ontzettend blij dat de run uiteindelijk toch door kan gaan. Voor ieders veiligheid werken we met coronatoegangsbewijzen en is publiek niet toegestaan.”

De donatieteller staat al op €100.000
Iedere runner wordt uitgedaagd zoveel mogelijk donaties op te halen voor Fight cancer. Er zijn twee onderzoeken speciaal geselecteerd waar de donatiegelden direct naartoe gaan, na aftrek van de gemaakte kosten voor het event, die zo laag mogelijk zijn gehouden. Zo wordt 10% van de geworven fondsen besteed aan een lokaal project van het Amphia Ziekenhuis, dat gaat over meer bewustwording over het belang van werk bij of na kanker. De overige 90% aan donaties komt ten goede aan een onderzoek van Winette van der Graaf en Olga Husson; Oorzaak en impact van behandeling en begeleiding bij patiënten in de leeftijd 18-39 jaar (Adult Young Adolescents, AYA’s).

Vanessa: “De donatieteller staat inmiddels al op een ton! Daarnaast is het succes van de LoveLife run ook echt te danken aan de fantastische vrijgevigheid van onze sponsors. Zo staan er elk weekend weer enthousiaste vrijwilligers van Topfit Pascal Jansen en Atletiekvereniging Sprint klaar om onze deelnemers te trainen. Om het event mogelijk te maken mogen we rekenen op support van partijen zoals Brandpunt, RAW Organic Food, By Wencke Fotografie, Kiwanis Vijf Eiken, Simple Camp, HMF Sound & Light en Scorpions Security. Dankzij hen en vele anderen kunnen we een veilig event garanderen met ook nog eens een gouden randje!”

Over Fight cancer
In totaal krijgen in Nederland meer dan 118.000 mensen per jaar kanker. Onder het motto “Love Life. Fight cancer”, wil Fight cancer mensen inspireren om samen in actie te komen voor meer wetenschappelijk kankeronderzoek.. Zo worden jaarlijks diverse events georganiseerd om geld in te zamelen, met als doel een wereld waarin kanker hopelijk in de toekomst geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn. Het LoveLife run concept, waarvan de piloteditie plaatsvindt in Breda, zal bij succes landelijk verder worden uitgerold.

Kijk voor meer informatie en doneren op www.loveliferun.nl