BOXTEL - Truckland gooit het over een andere boeg. De bedrijfsvoertuigenspecialist startte medio september met de Truckland Academy. In twee tot drie jaar worden voornamelijk jonge mensen intern opgeleid tot de monteur van de toekomst, terwijl ze al meteen een goed salaris verdienen.


Het is voor veel garagebedrijven een bekend fenomeen: ze zitten te springen om jonge mensen, maar hebben tegelijkertijd onvoldoende tijd om die mensen goed in te werken en te begeleiden. Het gevolg is dat de nieuwkomers gedemotiveerd raken of zelfs alweer snel vertrekken; op weg naar een plek waar ze zich wél denken te kunnen ontwikkelen en waar in ze wordt geïnvesteerd. Truckland gaat verder voor deze aankomende techneuten. Het bedrijf heeft een Truckland Academy ontwikkeld om met name jonge technici een vliegende start te geven.


Joey Schrover begeleidt de eerste lichting studenten van Truckland Academy in de Truckland-vestiging in Boxtel. Hij werkte vijftien jaar als monteur en leermeester bij een garagebedrijf, waarna hij op een ROC als docent didactische ervaring opdeed. Als kersverse Truckland Academy-docent kan hij alles wat hij leerde in de praktijk brengen en zijn kennis overdragen.


Aantrekkelijk blijven

“In de zuidelijke vestigingen van Truckland hebben we ongeveer dertig talentvolle medewerkers en stagiairs tussen de 15 en 23 jaar rondlopen die in aanmerking komen voor dit traject”, vertelt Joey. “Die mensen willen we intensief begeleiden. Op de eerste plaats voor henzelf, om ze op te leiden tot complete en breed opgeleide monteurs. En natuurlijk worden zij de volgende generatie Trucklanders, volledig zelfstandig en technisch stevig onderlegd.”Goede begeleiding

Joey sprak in aanloop naar Truckland Academy met deze doelgroep en de leermeesters van Truckland. “Vaak hoorde ik dezelfde verhalen. De leermeesters willen graag goede begeleiding geven, maar hebben er - deels vanwege personele krapte - de tijd niet voor”. Daardoor kregen de jonge technicians taken toebedeeld die allesbehalve uitdagend zijn, en ook niet bijdragen aan hun ontwikkeling. Dat is niet zoals het moet zijn. Waarbij we met de Truckland Academy borgen dat het praktijkgedeelte van de opleiding goed en efficiënt doorlopen wordt met de juiste begeleiding van de technisch studenten.”


Opleiding op drie niveaus

Truckland Academy duurt twee tot drie jaar. Joey: “Op niveau 2 word je in twee jaar klaargestoomd tot Bedrijfswagenmonteur. Een niveau hoger - niveau 3 dus - duurt drie jaar. Hier worden studenten opgeleid tot Eerste Bedrijfswagenmonteur. Na succesvolle afronding kun je een apk-keuringscertificaat behalen. Wil je hierna nog verder leren, dan bieden we de opleiding tot Technisch Specialist op niveau 4 aan. Alle opleidingen kunnen zowel in BBL- als BOL-vorm gevolgd worden, en de kosten zijn uiteraard voor Truckland. We beginnen met studenten uit deze regio in ons opleidingscentrum in Boxtel, maar we gaan leerlingen ook op hun eigen vestiging coachen. Dat is toch het leukste.”


Aftrap in september 2022

De aftrap van Truckland Academy was tegelijk met de start van het nieuwe schooljaar, in het speciaal ingerichte lokaal in de vestiging Boxtel. Zoals wel vaker komt eerst de basis aan bod, vertelt de docent. “We starten met de huisregels en werkethiek: hoe stel je je op binnen een organisatie en hoe ga je om met verantwoordelijkheden en afspraken. Daarna maken we de studenten wegwijs in onderdelenherkenning van het voertuig. In een later stadium laten we leerlingen diagnoses uitvoeren en storingen herstellen, zowel mechanisch als elektronisch.


Volgens Joey is iedereen binnen Truckland enthousiast over de Academy. “Op de eerste plaats de studenten; zij krijgen een complete en goede opleiding terwijl ze gewoon betaald worden voor het werk dat ze doen. Ook voor Truckland is het natuurlijk goed. Hiermee blijft ons bedrijf aantrekkelijk voor talentvolle monteurs, die we zelf opleiden volgens onze hoge standaarden. De bedoeling is natuurlijk dat ze na hun interne opleiding hier aan boord blijven. Dat doen we door goed werkgeverschap: zorgen dat ze het nergens anders beter hebben dan hier.”


Uitbreiden richting andere Truckland-regio’s

Vooralsnog is Joey de enige Academy-docent. “Ik krijg ondersteuning van onze leermeesters, die graag bijdragen aan het succes van dit traject. Het idee is dat we dit concept hierna richting de andere regio’s uitbreiden. Maar eerst leggen we de basis en daar heb ik enorm veel zin in.”