BREDA – De LoveLife run is een 5km hardloopevent van Stichting Fight cancer met als deelnemers zo’n 40 (ex-)oncologische patiënten, hun naasten en hun behandelaars. Afgelopen jaar vond de eerste editie plaats en dit was een geweldig evenement met een lach en een traan. Voor deze editie van de LoveLife run staan op 22 mei al deze enthousiastelingen opnieuw in de startblokken op het Kasteelplein in Breda.

Unieke charity run

Waar het bij andere charity evenementen vaak draait om het steunen van het goede doel, staan bij de LoveLife run de deelnemers centraal. Uniek aan deze run is dat de (ex-) oncologische patiënten zelf in training gaan om 5km te kunnen hardlopen door de binnenstad van Breda. Zij vormen zelf een team van familie, vrienden en bekenden om zich heen om samen deze legendarische run te volbrengen. Ook hun behandelaars uit het Amphia ziekenhuis en revalidatiecentrum Revant rennen met de deelnemers mee. Centraal staat het werven van fondsen voor Fight cancer, die met deze fondsen via KWF Kankerbestrijding baanbrekend kankeronderzoek financiert. Vanessa Roest (projectleider LoveLife run en oncologiefysiotherapeut bij Fysio-en Healthcenter De Beemd): “Het is geweldig om te zien waar deze (ex-)kankerpatiënten toe in staat zijn. Vaak beseffen ze zelf niet wat ze allemaal kunnen en de euforie die ze beleven als ze straks over de finish komen is met geen pen te beschrijven. De run is een trip down memory lane, langs de voor hun belangrijke plaatsen tijdens hun ziekte. Het is een mooie manier om het verleden af te sluiten of een plekje te geven en positief naar de toekomst te kijken. Meedoen is hoe dan ook een overwinning.”

Ook Debby Vermeulen (34 jaar, uitgezaaide borstkanker en runner in 2021) vertelt: “Het is ongekend te merken wat je kunt. Wij hebben allemaal ons eigen verhaal, eigen tijdlijn en staan allemaal op een ander punt in de behandeling. En toch vormden we met elkaar zo'n hecht team! We begonnen aan een uitdaging waarover we toch wel twijfelden of we het gingen halen. Maar het is gelukt! Verder was het heel tof om je te laten sponsoren, een extra motivatie! Samen met mijn zus, schoonzus en moeder heb ik ruim 6000 euro mogen ophalen. Zo tof om zo gedragen te worden!”

Geweldige afsluiter van wekenlange training

Vanaf begin maart wordt er wekelijks hard getraind in groepjes onder begeleiding van hardlooptrainers en oncologiefysiotherapeuten. Vanessa: “Het is zo mooi om te zien hoe snel ze vooruit gaan. Wat begint met 30 seconden rennen, squatten, ademhalingsoefeningen, techniek en spierpijn, eindigt na 12 weken met het rennen van 5 kilometer. Na al die weken keihard trainen is de LoveLife run zelf de ultieme afsluiting. Door over de finishlijn te stappen kunnen patiënten ook letterlijk en figuurlijk iets achter zich laten. We hopen dat er onderweg en bij de finish veel mensen onze deelnemers aanmoedigen en een hart onder de riem steken. De prestatie die deze mensen neerzetten is er een om een diepe buiging voor te maken!”

Debby: “Het is zo fijn dat alle trainers zich zó inzetten voor ons allemaal. Ze hebben ons geholpen, gemotiveerd, soms bijna letterlijk gedragen en heel veel lol gemaakt! Ikzelf ben zo besmet geraakt met het loopvirus dat ik dit jaar ook mee doe als ervaringsdeskundige/ trainer.”

De donatieteller begint gestaag op te lopen

Iedere runner wordt uitgedaagd zoveel mogelijk donaties op te halen voor Fight cancer. Er zijn twee onderzoeken speciaal geselecteerd waar de donatiegelden direct naartoe gaan. Zo wordt 10% van de geworven fondsen besteed aan een lokaal project van het Amphia Ziekenhuis. De overige 90% aan donaties komt ten goede aan een onderzoek van Martijn Stuiver; Blaaskankerpatiënten zo fit mogelijk onder het mes.

Vanessa: “ De donatieteller loopt inmiddels lekker op! Daarnaast is het succes van de LoveLife run ook echt te danken aan de fantastische vrijgevigheid van onze sponsors. Zo staan er elk weekend weer enthousiaste vrijwilligers van Top-Fit Pascal Jansen en Atletiekvereniging Sprint klaar om onze deelnemers te trainen. Om het event mogelijk te maken mogen we rekenen op support van partijen zoals Simple Camp, Brandpunt, 2R Enterprises, VN Events, Timmermans Verzekeringen, Louwman, Avnet, HMF Sound & Light, Gommers Hortensia en De Vliert Sierbestrating. Dankzij hen en vele anderen kunnen we een veilig event garanderen met ook nog eens een gouden randje!”

Over Fight cancer

In totaal krijgen in Nederland meer dan 118.000 mensen per jaar kanker. Onder het motto “Love Life. Fight cancer”, wil Fight cancer mensen inspireren om samen in actie te komen voor meer wetenschappelijk kankeronderzoek. Zo worden jaarlijks diverse events georganiseerd om geld in te zamelen, met als doel een wereld waarin mensen langer en beter leven met of na kanker. Het LoveLife run concept wordt verder door Nederland uitgerold, te beginnen in Arnhem in het najaar.

Wil je je ook nog inschrijven, meer informatie of doneren? Kijk dan op: www.loveliferun.nl/breda.