BREDA - Breda maakt zich op voor de vijfde editie van haar eigen vierdaags wandelevenement, georganiseerd door BredaWandelt in samenwerking met Gemeente Breda. Dit jaar staat het evenement in het teken van natuur, duurzaam en water. De expeditie vindt plaats van woensdag 26 tot en met zaterdag 29 juni. "Beleving staat centraal tijdens Expeditie Aqua Mundo. We willen deelnemers opnieuw verliefd laten worden op hun stad en haar omliggende dorpen."

Expeditie Aqua Mundo is namelijk allesbehalve een traditionele wandeltocht. Hoewel het evenement dagelijks routes aanbiedt van 6 tot 16 kilometer, ligt de nadruk niet op het leveren van een fysieke prestatie maar om de totaalbeleving. Organisatoren Parilla en Jikke: "Het gaat om de verhalen van plekken langs de route. Deelnemers worden niet gepusht om alsmaar door te blijven lopen. We willen ze juist stimuleren om de tijd te nemen en volledig op te gaan in de ervaringen die de routes bieden."

Natuur, duurzaam en water

De routes van dit jaar draaien om de thema's groen, duurzaam en water. Elke dag start op een andere locatie en biedt een nieuw perspectief op Breda en omgeving. Parilla: "Ook al woon je al heel je leven in Breda, we laten je als deelnemer weer een toerist in eigen stad voelen. Het is alsof je de stad voor de eerste keer ontdekt. Als deelnemer krijg je toegang tot exclusieve plekken die normaal gesproken dicht zijn voor publiek. Je ziet dingen waar je nog nooit van hebt gehoord."

Iedere dag heeft zijn eigen thema, van historisch en landelijk tot stedelijk en rauw. De expeditie biedt een unieke gelegenheid om op ontdekking te gaan langs het water, te dwalen door het groene landschap van de Baronie, het verkennen van de verborgen pareltjes en verrassende creatieve, duurzame hotspots in de binnenstad. Door deel te nemen dragen wandelaars bovendien bij aan verschillende Bredase groenprojecten.

Waterschap Brabantse Delta: hoogtepunt in jubileumeditie

Dit jaar markeert de vijfde editie van de vierdaagse wandelexpeditie van Breda. Elk jaar heeft het evenement een ander thema, waardoor deelnemers steeds nieuwe aspecten van hun stad ontdekken. Dat betekent ook dat de route dit jaar weer anders is dan die van vorig jaar - en dit jaar voor het eerst volledig bewegwijzerd. "De enthousiaste reacties zijn iedere keer weer overweldigend. Dat motiveert ons om iedere editie weer te zoeken naar een nieuw thema met nieuwe routes," vertelt Parilla.

Eén van die unieke locaties van dit jaar is Waterschap Brabantse Delta. Deelnemers krijgen een exclusief kijkje achter de schermen en leren hoe zij - met een pijpleiding van 380 kilometer lang waar zo'n 90 miljoen liter water per uur (!) doorheen stroomt - iedere dag het afvalwater van ruim één miljoen Brabanders zuiveren. Maar Waterschap Brabantse Delta draagt zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat we veilig wonen achter stevige dijken, en dat het in Brabant niet té nat, maar ook niet té droog is.

Aanmelden en informatie

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via www.breda-wandelt.nl/expeditie. Bredapas-houders kunnen gratis deelnemen door zich aan te melden bij de organisatie. Deelnemers ontvangen een digitaal routeboekje met aanvullende informatie, en de routes zijn duidelijk gemarkeerd.