BREDA - VipVoorelkaar blinkt uit in de begeleiding van vrijwilligers en pakt daardoor de hoofdprijs van de Nationale Vrijwilligersprijzen 2022. Op 6 juli was tijdens de laatste aflevering van de serie 'Hoe doet die nieuwe het' te zien dat burgemeester Depla van Breda de prijs aan de vrijwilligerscentrale uit Rijen in het kader van de Nationale Vrijwilligersprijzen uitreikt. De uitreiking was te volgen op www.vrijwilligersprijzen.tv.

Begeleiding vrijwilliger was doorslaggevend
In de aflevering van 6 juli zette presentator Bas Westerweel de genomineerden in het zonnetje, werd er teruggeblikt op de inzendingen en de fragmenten van de serie. De jury bestaande uit organisatiedeskundige Jaap Peters en vrijwilligersexpert Marianne Besselink, lichten toe waarom Vip Voorelkaar de winnaar is van 2022. Volgens de jury blonk Vip Voorelkaar uit in de begeleiding van de startende vrijwilliger, was er ondanks de vele verschillende projecten een hele goede samenwerking. En het ontstaan van vriendschappen geeft aan hoe vrijwilligers zich thuis voelen in de organisatie.

Vrijwilligersprofessor Lucas Meijs was er ook bij. Bas ontving ook staatssecretaris Van Ooijen van het ministerie van VWS en burgemeester Paul Depla van Breda reikte de hoofdprijs van 15.000 euro uit. En er was muziek: muzikante Lisa van Nes schreef een prachtig nummer over mensen die iets betekenen voor een ander.

Strijd tussen vijf organisaties
De Brabantse organisatie was een van de vijf genomineerden die schitterden in de online tv serie over vrijwilligerswerk 'Hoe doet die nieuwe het?'. In de serie starten zes BN'ers, waaronder schrijver Abdelkader Benali en acteur en programmamaker Tim Senders, als vrijwilliger bij een genomineerde organisatie. De kijker beleeft door de ogen van de BN'er hoe het is om als vrijwilliger te starten. Waar komen ze terecht? Worden ze deel van het team? Is het moeilijk? Is het emotioneel zwaar? Zijn de mensen aardig? De gehele serie van vier afleveringen is terug te zien op www.vrijwilligersprijzen.tv .

Ook Teamtrots in 2023
Vrijwilligersorganisaties door heel Nederland konden meedingen aan de hoofdprijs van 15.000 euro door een vlog in te zenden over hun 'teamtrots'. Uit 129 inzendingen zijn vijf organisaties genomineerd. Vanaf 1 januari 2023 kunnen organisaties zich weer met een vlog aanmelden via www.vrijwilligersprijzen.nl