BREDA - De LoveLife run is een 5 of 10km hardloopevent van Stichting Fight cancer met als deelnemers zo’n 50 (ex-)oncologische patiënten, hun naasten en hun behandelaars. Ook iedereen die geraakt is door de diagnose kanker kan dit jaar meelopen, net als enkele businessteams.


Unieke charity run

Waar het bij andere charity evenementen vaak draait om het steunen van het goede doel, staan bij de LoveLife run de deelnemers centraal. Uniek aan deze run is dat de (ex-) oncologische patiënten zelf in training gaan om 5 of 10km te kunnen hardlopen door Breda. Zij vormen zelf een team van familie, vrienden en bekenden om zich heen om samen deze legendarische run te volbrengen. Ook hun behandelaars uit het Amphia ziekenhuis en revalidatiecentrum Revant rennen met de deelnemers mee. Centraal staat het werven van fondsen voor Fight cancer, die met deze fondsen via KWF Kankerbestrijding baanbrekend kankeronderzoek financiert. Vanessa Roest (projectleider LoveLife run en oncologiefysiotherapeut bij Fysio-en Healthcenter De Beemd): “Het is geweldig om te zien waar deze (ex-)kankerpatiënten toe in staat zijn. Vaak beseffen ze zelf niet wat ze allemaal kunnen en de euforie die ze beleven als ze straks over de finish komen is met geen pen te beschrijven. De run is een trip down memory lane, langs de voor hun belangrijke plaatsen tijdens hun ziekte. Het is een mooie manier om het verleden af te sluiten of een plekje te geven en positief naar de toekomst te kijken. Meedoen is hoe dan ook een overwinning.”

Ook Jolanda Schuijl (50 jaar, diagnose borstkanker in 2020, deelnemer in 2022) vertelt: “Ik loop hard sinds begin 2019. Een half jaar na de diagnose ben ik, net na de eerste editie, in aanraking gekomen met de LoveLife run. Ik werd opgenomen in een hechte groep lotgenoten en samen hebben we getraind om 10km hard te kunnen lopen, iets wat ik niet verwacht had dat ik dat kon. Vorig jaar heb ik de 10km als patiënt gelopen, in mijn team zaten mijn man, oudste dochter en een aantal lotgenoten van de eerste editie.”

Geweldige afsluiter van wekenlange training

Vanaf maart wordt er wekelijks hard getraind in groepjes onder begeleiding van hardlooptrainers en oncologiefysiotherapeuten. Vanessa: “Het is zo mooi om te zien hoe snel ze vooruit gaan. Wat begint met 30 seconden rennen, squatten, ademhalingsoefeningen, techniek en spierpijn, eindigt na 12 weken met het rennen van 5 kilometer. Na al die weken keihard trainen is de LoveLife run zelf de ultieme afsluiting. Door over de finishlijn te stappen kunnen patiënten ook letterlijk en figuurlijk iets achter zich laten. We hopen dat er onderweg en bij de finish veel mensen onze deelnemers aanmoedigen en een hart onder de riem steken. De prestatie die deze mensen neerzetten is er een om een diepe buiging voor te maken!”

Jolanda: “Mijn ervaring is dat het samen met lotgenoten sporten voor zowel fysiek als mentaal herstel en een stuk acceptatie zorgt. Na mijn deelname van vorig jaar help ik nu mee als ervaringsdeskundige/ trainer. Het is zo ontzettend mooi om iedereen te zien groeien en uiteindelijk ook hun doel te zien halen terwijl ze dat niet voor mogelijk hielden.”

De donatieteller begint gestaag op te lopen

Iedere runner wordt uitgedaagd zoveel mogelijk donaties op te halen voor Fight cancer. Er zijn twee onderzoeken speciaal geselecteerd waar de donatiegelden direct naartoe gaan. Zo wordt 10% van de geworven fondsen besteed aan het lokale project ‘Bewegen & beleven op verpleegafdelingen’ binnen het Amphia Ziekenhuis. De overige 90% aan donaties komt ten goede aan een onderzoek van Prof. Cuppen; complete DNA-analyse voor jongeren met kanker.

Vanessa: “De donatieteller loopt inmiddels lekker op! Daarnaast is het succes van de LoveLife run ook echt te danken aan de fantastische vrijgevigheid van onze sponsors. Zo staan er elk weekend weer enthousiaste vrijwilligers van Fysio-en Healthcenter De Beemd en Atletiekvereniging Sprint klaar om onze deelnemers te trainen. Om het event mogelijk te maken mogen we rekenen op support van partijen zoals Simple Camp, Café De Salamander, Louwman, Auto.nl, VN Events, Timmermans Verzekeringen, De Sfeerman, ABC-scherm, ABC Clinic, Ritchie Bros, Kabel Design, Portretmakers, Design tegels en de Vereniging Voormalig Diaconessenhuis Breda die als garantieverstrekker optreedt. Dankzij hen en vele anderen kunnen we een veilig event garanderen met ook nog eens een gouden randje!”

Over Fight cancer

In totaal krijgen in Nederland meer dan 118.000 mensen per jaar kanker. Onder het motto “Love Life. Fight cancer”, wil Fight cancer mensen inspireren om samen in actie te komen voor meer wetenschappelijk kankeronderzoek. Zo worden jaarlijks diverse events georganiseerd om geld in te zamelen, met als doel een wereld waarin mensen langer en beter leven met of na kanker. Het LoveLife run concept wordt verder door Nederland uitgerold, te beginnen in Arnhem op 8 oktober 2023.

Wil je je inschrijven (voor Arnhem, inschrijving voor Breda is reeds gesloten), meer informatie of doneren? Kijk dan op: www.loveliferun.nl.