AMSTERDAM - PSV heeft voor het eerst sinds 2015 weer een eredivisieduel in Amsterdam gewonnen. De formatie van trainer Van Nistelrooij versloeg Ajax in de Johan Cruijff Arena met 1-2. Daar won Ajax eerder dit seizoen wel ook al in de stijd om de Johan Cruijff Schaal.

Met Rensch in plaats van de gepasseerde Blind als linksback en Brobbey en Kudus voor het eerst samen in de basis zag Ajax hoe Simons namens PSV met een schotje het eerste gevaar stichtte. Een knal van Berghuis zeilde daarna net over. Luuk de Jong kreeg de Arena halverwege de eerste helft stil, toen hij op aangeven van Gakpo voor Bassey kroop en binnen kon tikken. Kort daarna leefde Ajax op, maar na een opstootje ebde de Amsterdamse druk in de weinig enerverende eerste helft weer weg. Vlak voor rust was Ajax via Kudus plotseling nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn inzet raakte de paal.

Net onderweg in de tweede helft deelde het geduldig spelende PSV via Gutiérrez een nieuwe tik uit. Met hulp van afleider De Jong knalde de middenvelder binnen uit een afgeslagen hoekschop. Ajax reageerde met schoten van Álvarez en Kudus, maar uitgespeelde kansen creëerde de koploper niet. PSV counterde er ondertussen op los, al was het uit een vrije trap het dichtst bij een derde treffer: El Ghazi raakte echter de lat. De ingevallen Lucca gaf Ajax weer hoop en PSV wankelde in de slotminuten, maar hield stand.