NOORD-BRABANT - Wil je binnenkort op een vrijdagmiddag in het huwelijksbootje stappen? Hoeveel je kwijt bent voor een ceremonie in het gemeentehuis kan lokaal sterk verschillen. In Heusden ben je van alle Brabantse gemeenten het minste kwijt: € 245,95. Dit terwijl een soortgelijke vrijdagceremonie in Geertruidenberg € 915 kost, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ThePerfectWedding.nl.


Goedkoopste en duurste vrijdagceremonie in Noord-Brabant

Gemeenten bepalen zelf de kosten voor een huwelijksvoltrekking, waardoor er lokaal grote verschillen zijn in de tarieven. De meest voordelige ceremonie van Brabant vind je dit jaar in Heusden (€ 245,95), maar ook in Bergeijk (€ 292,35) ben je relatief goedkoop uit voor een huwelijksvoltrekking op vrijdagmiddag.

De duurste vrijdagmiddagceremonie vind je momenteel juist in Geertruidenberg. Hier betaal je zo’n drieëneenhalf keer meer dan in Heusden voor een soortgelijke ceremonie (€ 915). Ook in Tilburg (€ 837,55) ben je relatief veel kwijt voor een trouwdienst in het gemeentehuis. Benieuwd hoe duur het is om te trouwen bij jou in de buurt, of zien hoe het in de rest van Nederland zit? Hier lees je meer over het onderzoek:

https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/ceremonie

Grootste kostentoename in Geertruidenberg

In bijna elke Brabantse gemeente zijn de kosten voor een huwelijksceremonie op vrijdagmiddag dit jaar toegenomen, al zijn er wel verschillen per gemeente. De sterkste stijging was er in Geertruidenberg: de kosten voor een vrijdagmiddagceremonie zijn hier zelfs verdubbeld ten opzichte van 2023 (+100,7%). Je betaalt hier momenteel € 915 in plaats van € 456 vorig jaar. De gemeente heeft hiermee zelfs de sterkste stijging van heel Nederland.

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: ‘‘Vrijdag is van oudsher een erg populaire dag om te trouwen. Door die populariteit hebben sommige gemeenten lange wachttijden voor een vrijdagbruiloft. Het is mogelijk dat gemeenten hopen dat koppels een andere dag kiezen door de kosten te verhogen.’’

De 5 gemeenten in Noord-Brabant met de sterkst stijgende kosten:

  1. Geertruidenberg: +100,7%

  2. Bladel: +24,4%

  3. Halderberge: +19,3%

  4. Nuenen, Gerwen en Nederwetten: +18,4%

  5. Son en Breugel: +18,4%

Niet overal in Brabant namen de kosten voor een ceremonie op vrijdagmiddag toe. Zo was in Alphen-Chaam (-41,5%) en Heusden (-9,6%) juist sprake van een opvallende daling. In Etten-Leur, Bergen op Zoom, Oss en Laarbeek bleef het tarief gelijk ten opzichte van 2023.