NOORD-BRABANT - Een bruiloft met alles erop en eraan kostte vorig jaar in Noord-Brabant gemiddeld € 21.695. Deze trouwkosten liggen iets hoger dan elders in het land. Vooral voor de catering betaal je in Brabant meer dan in andere provincies. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar het trouwseizoen van 2023.


Een uitgebreide bruiloft vieren in Brabant is niet goedkoop. Toch is het lang niet de meest prijzige provincie om elkaar het jawoord te geven. In Utrecht kost een bruiloft zelfs gemiddeld € 23.206. Ook Gelderland is geen voordelige provincie om elkaar het jawoord te geven (€ 22.417). In Flevoland liggen de gemiddelde kosten juist het laagst (€ 17.231).

Trouwlocatie en catering grootste kostenposten

Brabantse echtparen zijn voor hun bruiloft over het algemeen het meeste geld kwijt aan de trouwlocatie, catering en de fotograaf. De vijf grootste kostenposten waren in 2023 als volgt:

  • Trouwlocatie: gemiddeld € 6.287

  • Catering: gemiddeld € 3.721

  • Fotograaf: gemiddeld € 1.672

  • Trouwjurk: gemiddeld € 1.558

  • Trouwringen: gemiddeld € 1.303

Vooral de kosten van de catering vallen in Noord-Brabant hoger uit dan elders in het land, gemiddeld gaat het om € 440 meer. Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: “Deze bedragen zijn gebaseerd op factuurgegevens die echtparen invullen in onze budget tool. Het zijn échte bedragen, maar het gaat natuurlijk wel om gemiddelden. Uiteindelijk bepaal je zelf hoe je jouw bruiloft inricht.”

Trouwbudget niet toereikend

Brabantse koppels betaalden in 2023 gemiddeld € 21.695 voor een uitgebreide bruiloft. Deze kosten liggen ruim € 4.100 hoger dan het eerder bepaalde trouwbudget. Vooral voor de trouwlocatie (+€ 1.321) en de catering (+€ 1.038) vallen kosten hoger uit dan verwacht.

Bekijk het gehele onderzoek op:

https://www.theperfectwedding.nl/artikelen/92/wat-kost-trouwen